Лятото е на прага и с всеки изминал ден става все по-топло. Изваждаме летните дрехи с къси ръкави и се наслаждаваме на топлото слънце. Но не трябва да забравяме да защитим кожата си, да се разхлаждаме и да се грижим за себе си. Кожата на бременните по правило е по-чувствителна. Освен досадните петна, тя често е и много по-податлива на различни кожни раздразнения, включително от прекаляване със слънчевите бани, както и от жегата. Бременните жени много по-силно усещат топлината от останалите хора. Тя може да е причина за умора, промени в кръвното налягане, подуване на краката и др.

Ключов момент и основна препоръка през лятото за бременните жени е да приемат повече вода, както и да я ползват външно, за да се охлаждат добре. Пиенето на вода ще предотврати дехидратацията и ще намали риска от прегряване през топлите дни.

Нека разгледаме няколко страхотни рецепти за топлите слънчеви дни.

Прохлада навсякъде и по всяко време

Комбинирането на вода (а аз лично предпочитам за себе си алое вера спрей) с етерични масла ще ви осигури океан от свежест под различни форми. Опитайте тази свежа рецепта, когато сте навън, на плажа или мечтаете за морето, но все още ваканцията ви е далеч. Този лесен охлаждащ спрей ще ви накара да почувствате океанския бриз където и да сте. Винаги да е с вас в дамската чанта.

Разхлаждащ спрей за тяло

5 капки спеърминт

100 мл алое вера/хамамелис/вода

1 шише от тъмно стъкло със спрей помпа

Преди употреба разклатете добре, напръскайте от поне 20 см врата, краката, ръцете (избягвайте очите) и се насладете на свежестта и охлаждащия ефект. Спреят е чудесен и при гадене или повръщане, както и при пътуване с кола за фокус и концентрация.

Прохлада у дома или на работното място

Охладете вашия дом, стая или офис с дифузер и разхлаждащи етерични масла. Такива са всички цитруси и спеърминт или т.нар. сладка мента. Влажната студена мъгла в топлото помещение ще създаде усещане за разхлаждане, а етеричните масла ще освежат и разведрят нажежената атмосфера. Опитайте този разхлаждащ бленд.

Цитрусово-ментов охлаждащ бленд за дифузер (арома лампа)

20 капки лимон

15 капки грейпфрут

10 капки лавандула

5 капки спеърминт

Смесете маслата в тъмно стъклено шише с дозатор или капкомер. Добавете 3–5 капки във водата в дифузера и се насладете. Блендът е изключително подходящ за офис, защото топлината уморява и често хората стават неработоспособни, а ефективността им пада.

Спокойна кожа след плаж

Слънчевите бани са много полезни, но понякога продължителното стоене на слънце или нередовното нанясяне на слънцезащитен крем с фактор водят до зачервяване, обриви или изгаряне. Ако усещате кожата си топла и зачервена, опитайте този спрей, за да върнете бързо комфорта и да успокоите раздразненото място.

Успокояващ спрей след слънце

15 капки лавандула

10 капки тамян/лайка

10 капки спеърминт

10 мл вит. Е

50 мл базово масло от фракциониран кокос (друго леко масло)

250 мл алое вера спрей

Смесете заедно съставките. Разклащайте добре преди употреба. Пръскайте често. Може да се ползва и преди излагане на слънце, след душ, за подхранване на кожата, за свежест.

Свежест за уморените крака

Опитайте тази рецепта след натоварен и топъл ден, когато краката ви са уморени, подути, усещате тежест и дори болка. Погрижете се за тях и ще се почувствате цялостно освежени.

Разхлаждаща вана за оточни, уморени, подути крака

3 капки грейпфрут

1 капка лимон

1 капка спеърминт

1 с.л. магнезиева сол (епсом сол, хималайска или каменна)

Разтворете магнезиевата сол във ваничката за крака. Добавете маслата и разбъркайте добре водата. Нека тя да е приятно хладна, не прекалено студена. Потопете краката си и останете така около 10 минути.

Преди да използвате етеричните масла по време на бременност, важно е да знаете, че не всички масла са подходящи в този период, както и че не всички масла са еднакви. Препоръчвам ви да се консултирате с лекар при всяко неразположение по време на бременността ви и с ароматерапевт, преди да решите кое етерично масло да използвате в конкретния случай. Информацията в тази статия не изключва и не заменя консултацията с лекар.

Препоръчвам ви да използвате само етерични масла, сертифицирани като терапевтичен клас (CPTG Certified Pure Therapeutic Grade®), за да сте сигурни в качеството и да получите желания ефект. В моята практика предпочитам да използвам маслата на dōTERRA.

 

текст: Даниела Сечкова, ароматерапевт