Бъдещата майка знае колко важен е приемът на фолиева киселина (витамин В9) още преди зачеването и през първите месеци на бременността. Витаминът е необходим за формирането на плацентата и за нормалното ембрионално развитие.

Норвежки учени установиха, че недостигът на фолати е свързан не само с повишен риск от дефекти на невралната тръба (спина бифида) и на лицеви малформации при бебето, но и с по-късното проговаряне на децата.За периода от 1999 г. до 2008 г. са събрани и проучени данни за над 39 хиляди бременни и техните децата до 3-годишна възраст. При 0.9 % от малчуганите, чиито майки не са приемали фолиева киселина през 9-те месеца, се срещат речеви проблеми, докато в контролната група процентът е 0.4. Резултатите показват два пъти по-голям риск от речеви затруднения при децата от първата група.

Въпреки че учените все още не са изяснили как фолатите влияят на говорните способности на децата, предполага се, че витамин В9 има ефект върху развитието на нервната система, а оттам и на мозъчните зони, отговорни за формирането на речта.


Експертите препоръчат на всички жени, които планират бременност, ежедневен прием от 400 микрограма
фолиева киселина най-малко 3 месеца преди зачеването и през първите 3 месеца на бременността.