Голяма част от съвременните млади жени гледат детето си сами и, разбира се, често трябва да се справят с капризите на малчугана. Докато той е още малък и седи послушно в количката, мама може набързо да вземе душ (дори когато вратата е отворена) или да посети тоалетната. Но веднъж проходило, малкото съкровище може да се окаже истинска напаст. Почти на всяка майка се е случвало да открадне няколко минути спокойствие и точно в този момент детската ръчичка да натисне бравата на тоалетната и да се чуе жално проплакване: “Мамо, мамо, там ли си?” Как да си осигурите глътка свобода и няколко така безценни свои минути. Предлагаме ви няколко трика, за да прикоткате малчугана поне за кратко и той да ви остави на мира.

Добре е вратата на банята и тоалетната да се заключват. Не се чувствайте гузна от своето минутно “бягство”, защото и вие имате нужда от усамотение. Затворете добре всички прозорци и помолете малчугана да види какво има навън. Кажете му, че май там е любимият му анимационен герой, който спасява едно котенце. Този номер ще мине само веднъж, най-много два пъти. Ако го прилагате прекалено често, детето може да изгуби доверието си към вас или да се обиди.

  • Сложете купчина играчки в голям кашон или дайте на вашето слънчице кутия със салфетки и ще видите как то с удоволствие ще се развихри, за да ги разпилее навсякъде. Децата обожават да разхвърлят.
  • Дайте на малкия палавник любимата кукла или мече и го помолете да го нахрани и приспи. Кажете му, че Мечо има нужда от топла супа, дълга прегръдка и много целувки. Това също ще ви осигури известно време.
  • Тригодишните все още са малки, за да познават часовника, но може да покажете на детето си, че когато стрелката се премести дотук... мама ще дойде да си поиграете на любимата му игра.