Бебето вече е вкъщи и вашият свят се върти само около него. Постоянно се грижите да е нахранено, спокойно, сухо… Но идва момент, в който искате да си помете дъх. Възможно ли е?

Потърсете помощ
Новороденото е чудото на живота ви. Вие сте запленена от него, но вече сте на ръба на изтощението. Може да си позволите малко свобода и дори да излезете сама. Облекчението може да дойде с помощта на близки. Баба, дядо или приятелка без деца са добър избор за временна бавачка. Поне за час-два. Но непременно оставете номера на мобилния си телефон, за да се свържат с вас при нужда.Лесно е – то няма да тъгува

Когато бебето още е малко, може да излизате от къщи, без то да плаче сърцераздирателно след вас. Така че не се притеснявайте да оставяте малкото човече за кратко в ръцете на близък човек, стига добре да сте го инструктирали. И не се безпокойте, ако точно когато сте на вратата, бебето се разплаче. Това просто е съвпадение. Установено е, че при по-малко познат човек бебето плаче по-кратко. Може би защото “заместникът” е с по-здрави нерви. Или защото при носенето на бебето прави нещо малко по-различно от вас – децата обичат изненадите повече от плача.

Погрижете се предварително

За да сте спокойна, че детето ви няма да е гладно, трябва предварително да оставите храна. Ако му давате заместител на майчиното мляко, няма проблем и друг да го нахрани. Но ако кърмите и искате за излезете за по-дълго от интервала между храненията, предварително изцедете кърма. Необходимите порции се съхраняват в хладилник и се затоплят на водна баня.


Къде са приятелите?

Може да разнообразите седмицата с някоя среща. Старите приятелства имат нужда от “изтупване на праха”. А срещите с все още несемейната ви приятелка може да са много зареждащи. Не я товарете толкова, споделяйки ежедневието си с бебето – научете се да я изслушвате. Тя може би има повече неща за споделяне от вас.

На фризьор и шопинг

Косата, която през бременността е избуяла под влияние на хормоните, започва да пада. Затова посетете фризьора или си направете маска за коса. Едно модно подстригване и освежаване на цвета ще направят чудеса.
Подобно е положението и с дрехите. Повечето от тях сигурно вече не ви стават или са неподходящи за новата ви роля. Може да си позволите някоя и друга покупка. Това ще освежи не само вида, но и тонуса ви. В допълнение може да си подарите и чифт нови обувки.

Как да вляза във форма?

След първия месец от раждането може да започнете подходящи упражнения. Те ще ви помогнат да влезете във форма и да върнете плоския си корем. След спортуване обаче измивайте основно гърдите си с чиста вода, защото бебетата не понасят соления вкус на потта.
Сигурно сте чували акушерското правило, че коремът расте девет месеца и изчезва за още девет. Освен упражненията, пазарът също предлага решение – еластичните колани са по-скъпи, но затова пък добре прибират корема и ханша.  

На вечеря или на кино с любимия

Покрай грижите за новороденото почти не ви остава време за любимия. Въпреки че сега главно вие имате нужда от неговата подкрепа, не забравяйте малките жестове на внимание към него. Интересувайте се как е минал денят му или му предложете да излезете някоя вечер само двамата. Докато бабата гледа вашия наследник, може да си подарите вечеря в ресторант или приятно филмово забавление.

“9 месеца”