Можем да се хванем на бас, че в класацията на най-странните професии за България инструкторът по бебешко плуване се нарежда на едно от челните места. Александра Николова е майка на четири деца и повече от десетилетие популяризира ползите от плуването за най-малките.


За бебето на няколко месеца водата е уютно място, напомнящо му за вътреутробната среда, в която е било доскоро. Затова и уроците по плуване (уроци – казано условно) са

едни от най-приятните за мъниците
„Всъщност аз не обучавам бебетата, а техните родители – какви водни упражнения да правят с бебето, така че да стимулират двигателните му умения, а на него да му е максимално комфортно; как да се избавят от страховете си, свързани с водата, и т.н. На първо място обаче се учим как водните занимания да се превърнат в една забавна игра в екип”, обяснява Александра. Можете да започнете с водните занимания у дома отрано – още след падането на пъпчето на бебето. „Дори и да пропуснете този ранен период, може да започнете с бебешкото плуване по всяко време. При мен идват майки с деца на всякаква възраст. Единствената трудност при някои 8–9-месечни бебета е страхът от непознати. Те се гушкат в мама и не позволяват на чужд човек да ги доближи. В този случай трябва време, за да ги предразположа”, допълва треньорката. 
Според Александра, за да се научат да плуват, на бебетата им е нужно може би толкова време, колкото да се научат да ходят. „Ако се започне на 2-месечна възраст, на 5–6 месеца бебето вече може да се гмурка за около 5 секунди, което негови нетренирани връстници няма как да направят. Представата, че докато е малко, детето може да плува, е мит. Наистина първите месеци след раждането то по-лесно задържа дъха си при гмуркане, но това умение трябва да се поддържа и развива”, обяснява инструкторката. Втората дъщеря на Александра е на 9 месеца и

вече умее да се гмурка за по 10 секунди
и да вади от дъното на басейна цветен предмет, който привлича вниманието й.
Първа стъпка в уроците по плуване е главичката на бебето да се облива с вода. Това поливане на лицето може да продължи и седмици – докато бебето свикне да задържа дишането си за няколко мига. Детето има нужда и от пример – инструкторът също да натопи главата си под водата за демонстрация. „Потапянето под вода създава нови усещания за бебето. При всяко гмуркане се получава кратка пауза в дишането. Тя е аналогична на онова, което понякога става при преглъщане. Обикновено почти винаги при първите едно–две гмурвания бебето проплаква, кашля или киха, ококорва очи и маха интензивно с ръце. Това обаче не е знак, че се дави, а че за кратко не му достига въздух”, казва Александра. Тя обаче предупреждава, че уроците по бебешко плуване изискват постепенно темпо и много внимание. „Има и родители, които очакват бебето им да заплува като риба. Смятат, че могат да го пуснат във водата, да стоят отстрани и да го наблюдават. И когато им кажа, че това няма как да стане, се изненадват: „Ами то не може ли да плува само?!”
Много родители водят бебето си на уроци по плуване с надеждата, че така ще направят от него най-добрия плувец, когато порасне. Запазват ли се плувните умения, придобити в бебешка възраст, за години напред? „На всяка възраст трябва да се прибавя по нещо ново към овладените умения. Но дори да не е плувал с години, ако е тренирал плуване като дете, възрастният по-бързо възвръща формата си”, твърди Александра.   
Освен ползата от усвояването на нови умения, плуването има впечатляващо добър ефект
върху здравето на бебето
„Причината, за да започна да се интересувам от плуване за бебета, бе първата ми дъщеря, която имаше повишен тонус на мускулите, а крачетата й бяха свити навътре. Тогава живеехме в Русия, където лечебното плуване за деца е популярно. Препоръчваха ни медикаментозна терапия, но дъщеря ми беше алергична и затова решихме да опитаме с плуване. За щастие то й повлия изключително добре. Мускулите й се отпуснаха, стъпалата й заеха правилната позиция и тя проходи на 11 месеца, въпреки че по принцип деца с нейния проблем прохождат по-късно”, разказва Александра. Според нея полезните ефекти от плуването са впечатляващо много. „Освен че водата прави повърхностен масаж на кожата и развива двигателните умения на детето, тя стимулира дихателната система. Децата, които са тренирали плуване от бебета, се справят по-лесно с хремата и кашлицата. Плуването подобрява функцията и на стомашно-чревния тракт, затова водните занимания са добра терапия за бебетата, които страдат от запек”, обяснява инструкторката. От тренировките особено добре се повлияват и кърмачетата, които са хипотрофични. След занятията те сучат по-активно, а организмът им започва да усвоява пълноценно кърмата. Само след месец плуване те започват да наддават и бързо настигат връстниците си.
За бебетата, които имат понижен мускулен тонус, за препоръчване е водата да е по-хладка, защото ги активира, а за тези с повишен – обратното. Нормалната температура на водата за плуване на бебето е около 35–36 ºС, като към края на занятието се затопля с 1 градус. Когато бебето стане на 6 месеца, температурата на водата постепенно може да се понижава.
Александра провежда индивидуални занимания във вана за бебета и техните родители в апартамента на сдружение „Естествено” в столицата, както и в минералния басейн в Банкя. „За разлика от Западна Европа, в България все още басейните, които са подходящи за бебешко плуване, са твърде малко. Засега в София съм намерила само един, който осигурява нужните условия. Той е в Банкя. За бебето басейнът предлага нови възможности – то може да се учи да се гмурка до дъното,
да плува между двамата си родители
Но басейнът може да му се стори и нещо непознато и страховито. Трябва да му покажем, че в него важат същите водни „закони” като във ваната. За целта обикновено се вземат познати играчки, с които детето си е играло у дома, забавляваме се със същите водни игри. А най-забавното се оставя за накрая за мотивация, когато детето се е поуморило”, казва инструкторката.
Дори и да нямате амбиция да направите бебето си изкусен гмуркач, подарете му позитивни емоции чрез плуването. „Много майки се опасяват детето им да не се простуди от водните упражнения, затова идват само през лятото. Но тренировките са подходящи и за есенно-зимния период, тъй като предоставят чудесна възможност бебето да изразходва енергия, да развива двигателните си умения и организмът му да се калява”, заключава Александра.

Сандра Керелезова