За какво e добре да помислите, когато предстои детето ви да пренощува извън дома за няколко нощи? Как да го подготвите? Ще ви улесним със съвети за нощите без мама и татко.

Кога най-рано детето може да се изпрати за няколко дни при баба му?
При повечето деца това е възможно през втората им година, ако обаче са налице две условия. Първо – малкото гостенче познава добре този, при когото отива, например баба (тя го посещава често). Второ – детето има известен опит с оставането без мама и татко в компанията и на други познати.

Защо малките деца не понасят добре по-дългите раздели?
Малчуганът не може да си представи, че раздялата с мама или с татко ще има край, дори когато тя трае само половин ден. Той се чувства изоставен и понякога се нуждае от много време, за да възвърне доверието си към родителите и спокойствието, че те няма да го изоставят.

Как най-добре може да се внуши на детето, че раздялата е само временна?
Раздялата трябва да се предхожда от ясното послание, че ще се видите отново след два дни и уверението, че много обичате детето. В никакъв случай раздялата не бива да става тайно и набързо. Евентуалните сълзи в очите на мама не са полезни. По-скоро внушете на детето чувството, че всичко е наред и че мама и татко имат пълно доверие на баба. Ако добавите и обещание за някакъв дребен подарък след завръщането у дома, ефектът ще е още по-окуражителен. Ако домът на баба не е познат на детето, можете спокойно да сте още един ден с него, преди да го оставите при нея.

Да му се обаждате ли от време на време по телефона?
По-добре не се обаждайте на детето по телефона, докато то гостува на баба. Не му напомняйте, че мама и татко не са при него. Със сигурност заниманията, които възрастната жена ще му предлага, ще го разсейват и ще му носят положителни емоции.

Коя е най-добрата подготовка за детето?
Няколко дни преди да заведете детето (но не много по-рано) може да разговаряте с него за предстоящото посещение. Постарайте се да го представите в най-привлекателната за детето светлина. Бабата също може да се обади по телефона и да поговори с бъдещото гостенче, като му предложи някаква програма от забавления. Децата, които вече са тренирали преспиване при някое съседско приятелче, по-лесно се откъсват от мама и татко.