Със сигурност докато сте бременна, ще прочетете много книжки за това кое е правилно и кое грешно при отглеждането на детето. С появата на бебето обаче възникват и първите сериозни проблеми. Оказва се, че не всичко е както в учебниците и ситуациите изобщо не изглеждат така ясни, за да има еднозначен отговор на всичките ви въпроси. Най-често терзанията на майката са свързани с “Готово ли е детето ми за...?”. Проблемът идва от факта, че заобикалящият свят се променя изключително динамично. Ежедневно по телевизията, във вестниците и в интернет излизат стотици статии за най-нови проучвания кое е вредно и кое е полезно за детето. Ако се обърнете за помощ към майка ви, тя със сигурност ще иска да даде добър съвет, но ще й е трудно да се справи с модерните аксесоари като бейбифон или седалката за колело. Ето защо списание “9 месеца” събра някои от най-важните отговори на въпроса: “Готово ли е бебето ми за...?”

...да спи по корем?
Педиатрите са категорични, че новороденото трябва да спи по гръб. Оставите ли го да спи по корем, докато е прекалено малко, рискът от задушаване е огромен. През 1992 г. Американската педиатрична академия препоръча новородените по цял свят да спят по гръб и лекарите стриктно да съблюдават изпълнението на този съвет (някъде дори наказват родителите, ако са нехайни). Препоръката доведе до спад с 50% на синдрома на внезапната детска смърт, който най-често се причинява от задушаване. Рискът за детето е най-сериозен през първите 6 месеца. Ако обаче след 5-ия месец видите, че бебето се е обърнало по корем през нощта, не изпадайте в паника. След като то има сила само да се върти, ще отметне глава и няма да се задуши. Все пак винаги поставяйте детето да лежи по гръб.

...да е завито с пухено одеяло?
Избягвайте да завивате бебето с одеяло, докато не навърши 1 година. Тази завивка носи риск и детето може да се задуши, ако главичката му се омотае. Някои педиатри смятат, че може да завивате малчугана с детско одеяло, след като навърши 6 месеца. Внимание! Винаги ръцете и главата му да са отвън.

...да се закачат летящи, въртящи, пеещи играчки над креватчето му?
Кой може да предположи, че сладките мечета и зайчета, разположени над леглото на детето, могат да са опасни? Някои педиатри са категорични, че е добре да се избягват, други смятат, че при мерки за безопасност могат да се закачат. Поставете играчките високо над леглото на детето на здрава връв, а не на ластик, така че то да не може да ги достигне. Не рискувайте с тях, преди бебето да е навършило 6 месеца.

...да спи с играчки в креватчето?
Не слагайте играчки в леглото на бебето, преди то да навърши 6 месеца. Малчуганът няма да оцени новите си залъгалки, а те само ще застрашат неговата сигурност. След като навърши половин година, може да му позволите да спи с любимото си мече, но спазвайте правилата за безопасност. Меката играчка не бива да е прекалено голяма (да не е по-голяма от главата на бебето), да е без очи или нос, които могат да се вадят. Не бива да има и части, които се въртят. Шест месеца по-късно дайте на вашето любознателно дете да си играе с книжки в леглото.

...да седне на предната седалка на колата?
Винаги се возете с бебето на задната седалка. Най-добре е в началото и вие да сядате при него, за да не се чувства то изолирано. Все пак, ако смятате да пътувате често, детето не трябва да свиква с непрекъснатото ви присъствие до него.

...да го разхождам в различни бебешки приспособления?
Каквото и да купите, преди всичко първо проверете производителя и дали продуктът отговаря на стандартите за качество.
Кенгуруто, което носите отпред, е подходящо за 1–2- месечно бебе. То вече стабилно държи главата си изправена. В раницата, предназначена за гърба, може да поставяте детето едва след 3-месечната му възраст, но най-добре, когато навърши 6 месеца.

...да почернее от слънцето?
Бебешката кожа е изключително чувствителна и ако за половин час възрастните могат да получат лек слънчев загар, детето бързо може опасно да изгори. Не извеждайте малкото човече на плаж, преди то да навърши 1 година, а след това обилно го мажете с подходящ слънцезащитен крем. Добрият крем оставя бяла следа по кожата на малчугана и е водоустойчив. Не излагайте бебето на слънце между 12 и 16 ч. Винаги му слагайте шапка.

...да се гмурка в морето?
Една година е добра възраст за първата морска баня на вашето слънчице. Разбира се, трябва постоянно да го придържате, за да не се превърне първата му среща с морето в кошмар. Преди това може да заведете своето 6-месечно бебе на първите му уроци по плуване. Без значение къде се гмурка, важно правило е детето да не гълта вода.

...да играе в пясъка?
Тъй като първият инстинкт на бебето е да слага всичко в устата си, забавлението в пясъка може да се окаже рисково начинание. Изолирайте малкото човече в детски басейн или на вашата кърпа и не му позволявайте да хвърля пясък върху лицето си.