Всяка жена мечтае да е слаба като манекенка, да има стегнато тяло и перфектни гърди. За съжаление обаче много малко дами са дарени от съдбата с бърз метаболизъм и дори и да хапват повечко на обяд, рядко калориите излитат през прозореца, а се трупат по бедрата.

Най-често се налага да се подлагате на сериозни диети, да се потите във фитнес залата и какво ли още не.


Световната индустрия за отслабване е неизчерпаема. Има какви ли не методи, за да свалите излишните килограми – от специални хапчета до вибриращи колани, домашни сауни, масажьори и скъпи книги. Всъщност тайната на перфектната фигура винаги се е криела в самия организъм. Наскоро български учени откриха как може да излъжете глада. Това е краят на драстичните диети… Звучи като реклама по телевизията, но е факт. Според проф. Надка Бояджиева, шеф на Катедрата по фармакология и токсикология към Медицинския университет в София,хормонът на глада – грелин, вече може да се укроти. Пред очите ви няма да танцуват пастички и шоколади, а баничките ще останат зад гърба ви. Килограмите могат да се стопят безпроблемно. Звучи като истинска мечта. Доскоро учените бяха на мнение, че грелинът, който се отделя от стомашните жлези,има пряко отношение само към растежа на човека. През 2000 г. обаче японски изследователи доказаха, че този хормон отговаря и за вълчия апетит. „Българските експерти успяха да установят кои храни регулират нивото на грелина,така че човек да не изпитва чувство на глад. Към това се стремят всички, които се подлагат на сериозни диети”, обяснява проф. Бояджиева. Експериментите са показали, че приемът на някои храни помагат на организма сам да превъзмогнеглада, а оттам и да се сбогувате с излишните килограми.

„Нивата на грелина при всеки човек са генетично кодирани. При затлъстяване този хормон е с ниски стойности поради повечето мазнини в тялото. Когато човек хапва, нивото на грелина пада. Поради нарушения хормонален баланс по-пълните хора ядат дори без да усещат глад. Нашите проучвания показват, че за да се възстановят нормалните нива на грелина,трябва да се ядат храни с нисък гликемичен индекс. Те повишават хормона и човек изпитва чувство за ситост. Апетитът се регулира”,допълва проф. Бояджиева.


За съжаление у нас все още не е задължително да се поставя означение на етикетите кои храни са с нисък и кои храни са с висок гликемичен индекс. Очаква се след директива на Европейския съюз това да стане в близките няколко години. Засега обаче е трудно на потребителите да се ориентират за диетата си. Проф. Надка Бояджиева обаче е категорична, че всички зеленчуци (без картофите и кафявия ориз), както и бобовите растения, ядките и киселите плодове са с нисък гликемичен индекс. „Вредните” храни, които понижават грелина и предизвикват чувство на глад, са сладкишите, белият хляб, картофите, оризът, както и много сладките плодове като гроздето. Новата „диета” на проф. Бояджиева предлага да излъжете организма,като му давате това, от което се нуждае, но не в прекалено големи количества. Не изключвайте напълно храните с висок гликемичен индекс, но наблягайте преди всичко на храните с нисък гликемичен индекс. Така за няколко месеца трайно ще се отървете от натрупаните килограми. Важно обаче е да не бързате. Специалистката е убедена, че рязкото сваляне на килограми е стрес за организма и на всяка цена трябва да се избягва.

Мая Ковачева 

За мишките и хората
Българските учени са провели редица експерименти,преди да оповестят новостите, свързани с грелина. Един от тях е с лабораторни мишки,разделени на две групи: първата са яли фъстъци, а втората – ориз. Противно на очакването,група №1, в чието меню се наблягало на фъстъците,започнала да отслабва по-бързо. Причината била, че ядките не водят до рязко повишаване на захарта в кръвта.