Опитите за забременяване могат да бъдат стресираща и объркваща задача, особено ако вече са минали няколко месеца с отрицателен резултат на теста за бременност. Нека бъдем честни - при наличие на репродуктивни проблеми, двойките се консултират първо с д-р Гугъл, а след това търсят и среща със специалист в клиника. Този ритуал е толкова обичаен, че никак не е изненадваща следната статистика – в интернет има над 58.9 милиона статии, свързани с тази тема. Проблемът е, че много от тези „полезни съвети“ за подобряване на фертилността всъщност не са особено правилни. За съжаление, някои от грешните схващания силно са се загнездили в представите на жените, превръщайки се в истинен и неоспорим факт. Реалността обаче е съвсем различна. Нека да разгледаме някои важни факти отблизо.

Възрастта е важен фактор

Когато жената остарява количеството и качеството на яйцеклетките намаляват, защото тялото се подготвя да навлезе в менопауза (това по принцип започва да се случва около 40-годишна възраст, но процесът може да започне и сравнително по-рано). Според някои изследвания репродуктивната способност при жените значително намалява около 35-годишна възраст. Няма място за паника, просто бъдете готови да се консултирате с репродуктивен специалист и не чакайте да минат повече от три или четири месеца в неуспешни опити. За да имате ясна представа в какво положение се намира тялото ви,  е необходимо да си пуснете някои изследвания – ФСХ, ЛХ, Анти-мюлеров хормон на трети ден от цикъла, както и да посетите своя акушер-гинеколог, който да преброи антралните фоликули в яйчниците, отново в началото на цикъла.

Не съществуват „вълшебни храни“

Онлайн може да се намерят много съвети как консумацията на голямо количество специфични храни би могло да повлияе на репродуктивните възможности – ананас, сладък картоф, яйца… Но всичко това е относително – съществуват малко научни данни, които да доказват сериозното влияние на храната върху способността за зачеване. Все пак, несъмнено е изключително важно всекидневно да консумирате здравословна и качествена храна.

Индексът на телесна маса има значение (BMI)
Всяка жена има индекс на телесно тегло, който е оптимален за наличието на овулация. Ако при някой жени той е по-нисък, отколкото е необходимо, те няма да овулират въобще. Понякога излишните килограми също затрудняват настъпването на бременност. Препоръчителните стойности на BMI са между 19 и 25.

Кафе и алкохол
Според някои проучвания консумацията на 300 мг кафе дневно не оказва влияние върху зачеването, същото важи за зеления и черния чай. Бутилка вино дневно, разбира се, не се препоръчва на никой, особено на жена, опитваща да зачене, но една-две чаши не биха навредили. Все пак, ако алкохолът в малко количество наистина представляваше проблем, то дамите в Италия и Франция едва ли щяха да стават майки. За да сте по-спокойни, можете да избягвате консумацията на алкохол около овулацията, а след зачеването да се превърнете в смирени въздържатели.

Снимка: Pinterest