Aлергии
 
Понякога имунната система се бунтува и проявява свръхреакция към определени вещества (алергени) предимно по кожата. Това може да са малки пъпчици, но и екземи на широка площ. Затова производителите не влагат в продукти за чувствителна бебешка кожа вещества, предизвикващи алергия. Специалистите съветват при децата поне до втората година да се използват средства без мирис и консерванти. Това е полезно и за по-големите деца, както и за възрастните.
Къпане
Бебетата обичат да се плискат в топла вода. Родителите могат редовно да им предлагат това удоволствие за около 15 минути 2–3 пъти седмично. След къпането бебето трябва внимателно да се намаже с крем.
Крем
В дрогерията родителите се питат какво е правилно да използват за детето си – крем, гел, мляко, лосион. Всички те съдържат миниатюрни капчици олио във вода. Разликата е само в количеството вода, което се използва. Най-подходящи за бебето са основите с крем. Специалистите не препоръчват мехлеми без вода, които покриват кожата, без да пропускат вода, като отдолу се задържат влага и топлина. За областта на пелените идеална е кремообразна паста, която попива водата и предпазва раздразнената кожа.
Тънка кожа
Кожата на кърмачетата е една пета по-тънка, отколкото на възрастните. Тя не може да задържа добре влагата и мазнината, имунната й система още не е зряла. Поради това кожата реагира много чувствително към всички вещества, с които влиза в допир.
Първа помощ
Когато дупето на бебето е леко зачервено, родителите трябва бързо да реагират, преди да се стигне до болезнен дерматит от пелените. Помагат честата смяна на пелените, използването на всяка възможност за оставяне на дупето на въздух и нанасянето на противовъзпалителен крем при подсушаване.
Влажни кърпички
Те са практични за навън, както и вкъщи, когато пелените са пълни. Изследвания показват, че пропитите с лосион влажни кърпички без мирис и консерванти почистват добре дупето, без да увреждат бариерната функция на кожата.
Лице
Навън бебешкото лице се нуждае от специална защита с кремове, съдържащи емулсии на вода в олио. Не съществува опасност от замръзване на кожата при използване на крем с водно съдържание, както твърдят някои слухове.  
Кожни гънки
Много бебета имат плътни гънки по врата, по ръцете и по бедрата. В тях често се задържат влага, пот, стига се до триене. Затова родителите трябва особено внимателно да почистват тези места и да ги поддържат по възможност сухи. При леко дразнене може да помогне цинкова паста или консултация с лекар.
Грижата за бебешката кожа изисква да се използват добре поносими, предпазващи продукти. Почти всяко вещество може да предизвика дразнене, независимо дали е произведено от химикали, или е добито от растения. Затова важи правилото всички продукти за бебешката кожа да съдържат колкото може по-малко вещества. Съдържанието на включените вещества зависи от предназначението на крема. В кремовете, предпазващи от вятър, често се съдържа цинков окис, който действа срещу възпаление. В областта на пелените може да се използва средство срещу гъбична инфекция. За здравата кожа идеално средство е бадемовото олио.
Сърбеж
Сухата кожа бързо се лющи и започва да сърби. Много бебета имат този проблем, защото кожата им е силно пропусклива и лесно губи влага. Родителите могат да предпазят бебето с крем, който помага за възстановяване на кожата.
Себореен дерматит на главата
Проявява се с лющене на кожата на главата поради нарушена функция на мастните жлези. Обикновено не се налага специално лечение.
Устни
Устните на бебето са изложени на постоянно дразнене, особено при честа употреба на биберон. Помага лечебен крем, най-добре след консултация с лекар.
Масаж
Масажът не само засилва връзката на бебето с родителите, но и подобрява кръвообращението и действа отпускащо на мускулатурата. Може да се използва специално бебешко олио.
Невродермит
Той е най-честото заболяване на кожата в детска възраст, което се появява още през първите месеци. Решаваща за предпазване от нови пристъпи е редовната грижа за кожата по препоръките на специалист.
Пъпчици
Най-често малките пъпчици по бебешкото лице са безвредни. Акнето на новородените, както и при тийнейджърите, се предизвиква от хормонална пренегласа. Обикновено пъпчиците изчезват след няколко седмици от само себе си. Силното изпотяване също може да предизвика обрив. Образуваните през зимата пъпки по лицето може да се дължат на нанасянето на дебел слой мазен крем. При възпаление или силно зачервяване на пъпките трябва да се прибегне до консултация със специалист.
Почистване
Трябва да е основно, но нежно. Нечистотиите трябва да се отстраняват, за да не дразнят кожата, но почистването не трябва да я натоварва. Вратът и подмишниците на бебето се измиват ежедневно. При смяната на пелените внимателно се избърсва всичко с влажна или напоена с олио кърпичка, или с кърпа, натопена във вода.
Сапун
Той не е подходящ за бебета, тъй като уврежда бариерната функция на кожата. За кърмачетата са разработени почистващи продукти с нежно действие, несъдържащи сапун.
Ултравиолетови лъчи
През първата година малките не бива да се излагат на ярко слънце. Защитното облекло е от съществено значение. Шапката е задължителна. При по-големите деца родителите трябва да използват слънцезащитен крем.
Предпазване
Всички бебета имат тънка кожа, но не всички се нуждаят от особени грижи. Това означава кърмачетата и малките деца със суха кожа да се намазват по-често с крем, останалите само при необходимост.
Пелени
Чувствителната бебешка кожа е изложена на силно дразнене в областта на пелените. Затова родителите трябва по възможност често да ги сменят, особено след изхождане по голяма нужда. Важно е пелената бързо да попива влагата и да я отстранява от кожата. Това се удава по-добре при пелените за еднократна употреба, отколкото при текстилните.
Зъби
Пробивът на зъбите се отразява не само на настроението на бебетата, при някои се изявява и с промени по кожата. Някои деца може да реагират с екземи. Може да получат обрив по бузите и зачервяване в областта на пелените, защото пробивът на зъбите променя киселинността на кожата или предизвиква диария. В такива случаи се налагат по-интензивни грижи за кожата с противовъзпалителни средства.
Домашни средства при ухапване от насекоми
Първо родителите трябва да запазят спокойствие и при необходимост да извадят жилото (при ухапване от оса), без да го мачкат.
-                     Студени компреси
Облекчават болката и сърбежа.
-                     Сок от лук
Отрязва се парче лук и се поставя върху ухапаното място. Фиксира се с кърпа или с лепенка. Сокът от лук действа охлаждащо и потиска възпалението.
-                     Ледени кубчета с оцет
Смесват се равни части ябълков оцет и вода и се замразяват като ледени кубчета. Ухапаното място се поглажда леко с размразяващата се течност. Най-добре е кубчетата да се подготвят предварително и да се съхраняват като запас във фризера или в хладилната камера.
 
Кога да се потърси лекар?
Веднага, ако детето получи виене на свят или е ухапано по устата. За предпазване от голям оток междувременно му се дава да смуче ледено кубче.