Всяка бъдеща майка знае, че ако приема фолиева киселина преди и през първите месеци на бременността, бебето й ще е предпазено от страшни генетични заболявания, например  спина бифида. Бъдещата майка трябва да пие хапчетата поне 3–4 месеца след като види двете чертички от теста за бременност. Оказва се обаче, че фолиевата киселина влияе благотворно и върху мъжете. Тя повишава потентността и фертилността им. Ако партньорът ви приема вълшебните хапчета, шансовете му да стане татко се увеличават многократно. Причината? Фолиевата киселина подобрява качеството на спермата. Проучването е проведено в Университета в Калифорния (САЩ). В него обаче са участвали мъже, които са се отказали от цигарите или никога не са пушили.

В изследването са взети под внимание и допълнителни фактори – диетата на доброволците, начинът им на живот, предишни заболявания и др. Резултатите сочат, че няма зависимост между приемането на цинк, витамини (А или Е) или бетакаротин и възпроизводителните способности на мъжа.


Все още учените не могат да кажат колко точно фолиева киселина трябва да взема бъдещият татко, за да направи своите плувци истински шампиони на дълги разстояния. Важно обаче е мъжът да е постоянен и да пие хапчетата всеки ден. Така ще се превърне в истински Аполон...