След повече от четиредесет проучвания през последната година, специалисти стигнаха до извода, че яденето на морски дарове и риба по време на бременността и детството е значително повишава ефективността на тестове за умствени умения, съобщава в. „Ню Йорк Таймс“.

Анализите на специалистите включват 29 проучвания с 102 944 двойки майка-дете и 15 доклада за проучвания сред 25 031 деца под 18 години. Почти всички от тях за консумация на морски дарове и риба по време на бременност и кърмене отчитат полезни резултати за умствената дейност на децата.

Част от анализите установяват, че в сравнение с деца на майки, които не са яли риба, тези, чиито майки са яли повече от 250 гр. морски дарове или риба на седмица, са имали значително по-високи резултати на тестовете за интелигентност.

При децата ползите от консумацията на морски дарове и риба са очевидни още на 14 месеца, показва задълбоченият анализ. Проучванията установяват също, че ядящите морски дарове имат по-малък риск от нарушение на хиперактивността, по-добри училищни оценки и по-високо I.Q. с цели 9,5 точки в сравнение с връстниците им, които не са яли риба.

Водещият на изследванията Том Брена, професор по педиатрия в Тексаския университет в Остин, обяснява, че резултатите представят в много положителна светлина консумацията на морски дарове и риба от страна на деца и на бременни.

 „Не само открихме много положителни резултати в повечето проучвания, но и не открихме неблагоприятни ефекти, дори при най-високите нива на консумация“, каза той.