При дамите, които страдат от хронично главоболие или проявяват симптоми на мигрена, преди да заченат или през първото тримесечие на бременността, има повишен риск от прееклампсия, твърдят перуански учени от университета в Лима.

Резултатите от проучването, обхванало 339 бременни с прееклампсия и 337 жени с нормално протичаща бременност, показват, че мигренозното главоболие и прееклампсията имат сходни характеристики и етиология. И при двете състояния се повишава рискът от исхемичен инсулт, хиперкоагулация и възпаление.

За да се класифицира типът на главоболието според международните критерии, всяка от участничките в проучването отговаряла на въпроси за предишни случаи на мигрена или на друг тип хронично главоболие, диагностицирано от лекар. Оказало се, че 63.1% от жените с прееклампсия са страдали от някакъв тип главоболие, преди да заченат, докато от жените с нормално протичаща бременност – по-малко от 40%.

Резултатите от проучването сочат, че главоболието или мигренозните пристъпи преди зачеването повишават риска от прееклампсия 2.4 пъти. При жените, при които мигренозните пристъпи са започнали през първите месеци на бременността, рискът е 4 пъти по-висок.

Според авторите на проучването пряката зависимост между пристъпите на мигрена и опасността от прееклампсия се дължи на васкуларния произход и на двете състояния. Фактори като повишено кръвно налягане и завишена тромбоцитна агрегация, които се наблюдават често при страдащите от мигрена и хронично главоболие, са рискови за отключването на проблеми по време на бременност.