Можете да стимулирате имунната система на детето и чрез неговото меню. Проучвания от последните години показват, че различни храни влияят върху количеството и активността на белите кръвни клетки, т.е. основния страж на организма.


В някои храни се съдържат и вещества, които ликвидират болестотворните микроорганизми. Сред тях са киселото мляко, чесънът, оранжево-жълтите зеленчуци и плодовете, богати на каротин (моркови, кайсии, тиква и др.), както и съдържащите цинк стриди, черен дроб, черно птиче месо, тиквено семе и др., скумрията и други морски риби, рибеното масло.

Богатата на мазнини храна пък намалява имунитета. Имайте предвид, че киселото мляко освен че убива и потиска бактериалното развитие и предпазва от диарии, стимулира производството на антитела и интерферон от левкоцитите и предпазва от простудни заболявания. То повишава активността на т. нар. клетки убийци, които унищожават туморните клетки. Чесънът прогонва бактериите и вирусите, които предизвикват простудни заболявания. Силно противовъзпалително действие има и лукът.
Включвайте споменатите храни по-често в менюто на вашето дете. Разбира се, съобразявайте се с възрастта му. Към края на първата година то трябва да консумира всеки ден кисело мляко, по-голямо количество плодове и зеленчуци, богати на каротин и витамин С, риба и рибено масло. Добавяйте към ястията и малко количество чесън, за да свиква детето с вкуса му. Мазнините, тлъстото месо и колбасите са вредни за здравето и нямат място в детската кухня!