Още на 15-месечна възраст бебетата могат да различават добро от лошо, показва проучване на учени от Йейлския университет, САЩ. Оказва се, че чувството за справедливост се формира на значително по-ранен етап от живота, отколкото се предполагаше досега. Проведеният експеримент показва, че бебетата, които са склонни да споделят любимата си играчка, на по-късен етап са по-алтруистични и с ясна представа за добро и зло. Според авторите на експеримента бебетата възприемат нормите за справедливост и несправедливост, наблюдавайки отношенията и реакциите на хората около тях.

Друго наскоро проведено проучване показва, че още от 3-месечна възраст бебетата разпознават емоциите само по гласа. Учените поясняват, че досега не беше известно кога точно човешкият мозък започва да развива способността да обработва гласове и емоции.Резултатите от сканирането на мозъчната дейност при 21 кърмачета в състояние на сън показват, че мозъкът реагира различно според типа звуци, които чува. Когато бебетата чуват човешки гласове или звуци, изразяващи емоция (като смях и плач), се активира точно определена зона от мозъка, наречена темпорален кортекс. Тази мозъчна зона се активира и при възрастните, когато чуват същите звуци.
Според резултатите лимбичната област на мозъка реагира силно на отрицателни и тъжни звуци, но не прави разлика между неутрални (от вода или от играчки) и радостни. Според авторите на изследването

 откритието е фундаментален напредък в разбирането на детското развитие и показва, че още от най-ранна възраст бебетата различават емоциите и дори могат да направят разлика между добро и зло.