Животът не е лесен и колкото по-рано децата научат тази максима, толкова по-добре. Детската площадка е мястото, на което малкото ще получи първите си уроци по оцеляване. Много родители се притесняват, когато отрочето тича към тях, плачейки, с рани по коленете. Факт обаче е, че само така то ще израсне и ще се подготви за света на възрастните.


На детската площадка важат правилата на джунглата – оцеляват смелите, сръчните и съобразителните. Може и да ви звучи жестоко и грубо, но за жалост животът е такъв. Добре е да започнете да подготвяте мъничето си отрано как да се справя с различните ситуации, с които ще се сблъсква при играта с другите деца.

На площадката
Малките деца обожават да играят с кофичките и лопатките на другите. Това обаче е повод за множество конфликти. Опитайте се да обясните на сина си, че дори да загуби така ценните си форми за пясъчника, той винаги може да вземе тези на някое друго дете. Погледнато отстрани, този съвет не звучи правилно, но малчуганът ви не бива да остава без кофичка и лопатка, плачейки извън пясъка. Той трябва да се научи да се приобщава към средата и ако учтиво помолите някоя майка за съдействие, със сигурност ще срещнете разбиране.
Важното е детето ви да не влиза в конфликти и разпри. Понякога се случва малките немирници да напълнят косите си с пясък или да се прередят на опашката за люлките. Ако няма пострадали, не се намесвайте. Оставете децата да се оправят сами. Те най-добре ще се справят с проблема. В случай обаче че някое от тях посегне на друго, намесете се и ги разтървете. Добре е детето ви да не създава впечатление, че винаги се забърква в неприятности. Обяснете му още у дома, че е правилно винаги да чака реда си и да не блъска по-малките. Научете го да казва “Моля” и “Благодаря”.

На пейката
Избягвайте да седите до майки с големи раници. Едва ли кротките на вид женици крият в тях бомба или картечница. За вас и вашето дете обаче те са много по-опасни. В големите торби обикновено са скрити купища вредни храни – близалки, солети, чипс. Някои родители отиват на детската площадка като на война – запасени за няколко дни все с нездравословни продукти. Те няма да се поколебаят да предложат и на вашето дете, а то пък от своя страна ще се радва да опита. Ще се окаже много трудно да вземете вкусния сладкиш от устата му, без да изглеждате зла. Най-добре е да не го подлагате на такива изкушения.

Лора Николова
психолог