Занимания с кърмаче

Макар засега то да не може да прави много неща, вие можете да му помагате.

Не вярвате, че и с новороденото бебе можете да играете?! Не подценявайте способностите му. Бебетата бързо учат  и попиват всичко ново.

През първите няколко месеца игрите означават да повтаряте прости действия отново и отново, за да може мъничето да се учи да участва и да слуша.Ден първи
Ако не сте имали трудно раждане с прилагане на обезболяващи средства, по принцип бебето ви ще е много бодро. Използвайте това време да му се радвате и да комуникирате. Дръжте го на около 20 см пред себе си и го гледайте, за да може да опознае контурите на лицето ви.

Показвайте му предмети
Когато от родилното се завърнете у дома, окачете рисунки в детската стая и се разхождайте с бебето, като му показвате всяка от тях. Говорете му за картинките все едно му разказвате приказка. Това ще му помогне да различава образите. Развиващото се зрение на бебето не му позволява още да разграничава неясните сенки, затова използвайте рисунки с контрастни цветове или черно-бели образи.


Използвайте звуци
Звуците силно въздействат на новороденото, затова му пейте. Ритъмът на песничките стимулира бебето да ги различава и реагира. Много играчки издават различни звуци, но внимавайте шумовете да не са стряскащи и то да вижда откъде идват.

Включете меки играчки
Сигурно ще получите подаръци доста меки играчки, така че смело ги използвайте. Меките предмети действат успокояващо и бебето ви ще се радва от допира им до кожата си. Дръжте всяка играчка пред него, като назовавате името й и обяснявате какво представлява. Тази игра в бъдеще ще стимулира социалните умения на детето.

Правете промени
От около втория месец бебето ви ще се радва да „разговаря“ с вас. Реагирайте на това желание, говорете му и го стимулирайте да ви следи, когато движите главата си и променяте изражението на лицето си.

Играчки отгоре
Окачете подвижни играчки в креватчето или играйте с мече срещу бебето – то ще се радва да има какво да наблюдава. На около 6–8 седмици ще разбере, че когато се поклаща, и играчките се движат. На около 12–14 седмици бебето ще започне да протяга ръце към висящите играчки. Щом дори случайно успее да бутне някоя от тях, ще се опитва да го прави отново и отново.

Играйте прости игри
На 3–4 месеца простите игри са много подходящи за развитието на детето. То скоро ще разпознава последователността на играта и ще очаква да направите следващата стъпка.

Давайте му време
Лесно може да се ентусиазирате и увлечете, когато играете с бебето си, но много важно е да се съобразявате с неговото темпо. Давайте му време да ви отговаря. Ако е изморено или отегчено, то ще ви покаже това, като заспи или заплаче, затова имайте готовност да преминете към нещо ново. Бебетата обичат познатото, но обожават и да изследват нови неща.

„9 месеца“