След раждането в мига, в който зърнете вашето бебе, неудържимо ви вълнува само един въпрос: то има ли си всичко? Компетентния отговор ще даде неонатологът (микропедиатърът), който присъства на раждането и още в първите минути чрез т.нар. Апгар тест ще оцени здравното състояние на новороденото. Бебето току-що е дошло на белия свят и трябва да преживее първия обстоен медицински преглед. Най-напред се оглеждат формата на главата, оформянето на ушните миди и тяхното разположение.


Ако бебето ви е момиченце, големите срамни устни покриват малките. Ако е момче, скроталната торбичка трябва да е добре развита и в нея или в ингвиналния канал да се намират тестисите. Пенисът се оглежда за фимоза.

С поглаждането на главата на бебето неонатологът определя размерите на фонтанелите. Голямата фонтанела се намира в предната част на главата. Тя трябва да е отворена, което позволява на черепа и на мозъка да нарастват. Голямата фонтанела се затваря към края на първата година. Малката фонтанела е в областта на тила. Обикновено тя е затворена, но при някои бебета може и да е отворена, особено при преждевременно родените.
Чрез оглед на устата и внимателното опипване с пръст на небцето се установява дали то е цяло. Понякога там може да има различна по големина цепка, която ще затруднява храненето.

С две ръце неонатологът опипва двете ключици и шийните мускули . Целта е да се разбере дали няма разтягане или скъсване на мускула на шията или пък пукната ключица. Това може да се случи след по-трудно раждане на главата или пък след седалищно раждане.
Чрез опипване на корема в областта на дясното подребрие се определя какъв е размерът на черния дроб. При здравите деца нормално се опипва ребрената дъга или до 2 см под нея.
Следва преслушване на гръдния кош . Важно е да се установи дали белите дробове са се разгърнали нормално и бебето диша без затруднение. Особено внимателно се преслушва и сърцето. При бебетата то бие с честота 120–140 удара в минута.
Микропедиатърът използва специални методи, чрез които определя тонусът на мускулатурата, наличието на определени рефлекси, задължителни за здравите доносени деца. Нормално бебето ви заема поза "жабка" – свити ръце в лакътните стави и свити крака в коленните стави.
На финала се преглеждат тазобедрените стави, за да се установи дали няма асиметрия или прищракване. Това може да е сигнал за изкълчване на тазобедрената става. За поставянето на окончателната диагноза решаващ е профилактичният ултразвуков преглед, извършен от детски ортопед, до 3-месечната възраст на детето. Убедихте ли се, че веднага с идването си на бял свят бебето се явява на първия си сериозен житейски изпит – ще получи ли диплом за здраве? А когато неонатологът ви увери, че всичко с малкото човече е наред, можете да се успокоите и да се усмихнете щастливо…