Хранителни съставки: феноли, етерични масла
Произхождащ от Индия и Китай, джиджифилът е важна подправка, лекуваща простуда и грип.
Употребяван за лечебни цели и като подправка, джинджифилът подобрява кръвообращението и помага за прочистването на организма. Етеричните му масла действат загряващо и имат силни антисептични и отхрачващи свойства, което го прави ефикасен при простуда и бронхиални инфекции: пийте чай от настърган пресен джинджифил, запарен с гореща вода. Джинджифилът потиска повръщането и успокоява гаденето при пътуване и бременност. Благотворно действа и при проблеми с храносмилането.
Пържени зеленчуци с тофу и джинджифил (4 порции)
6 счукани скилидки чесън
1 парче (10 см) настърган пресен джинджифил
1 пакет нарязано на кубчета твърдо тофу
соев сос
кайенски пипер на вкус
4 с.л. зехтин
1 глава броколи, накъсана на розички
1 нарязана зелена чушка
400 г бобови кълнове
100 г нарязани бадеми
Смесете в купа чесъна, джинджифила, кайенския пипер и тофуто и ги залейте със соевия сос. Оставете ги в маринатата 10 минути. Загрейте зехтина в дълбок тиган (уок) и добавете маринованите продукти, зеленчуците и бобовите кълнове и леко запържете. Поръсете с бадемите, разбъркайте добре и сервирайте.
Из “100 най-добри стимуланта”
Издателска къща “Хермес”