Традиционно се смята, че здравето на бъдещото бебе най-вече е в ръцете на бременната. Затова животът й през 9-те месеца често се съпътства от доста забрани. Всъщност това е половината от истината. Защото още преди поръчката на бебе бъдещият татко трябва да положи усилия, за да се справи по-успешно със задачата. От това как се храни той, преди любимата му да забременее, зависи добра ли ще е оплодителната способност на сперматозоидите му.
Проучвания показват, че нередовното хранене и постоянната среща с “чашката” могат да причинят намаляване на количеството и качеството на сперматозоидите. Доказано е, че при около повече от 40% от бездетните двойки вината е у мъжа. Консумирането на здравословна и пълноценна храна от проектобащата повишава шансовете за бебе.


Статистиката показва, че през месеците преди забременяването мъже, изпивали по-голямо количество алкохол (повече от 100 мл концентрат дневно), стават бащи на бебета, които са с около 200 г по-леки в сравнение с връстниците си. Ниското тегло при раждане e съществен фактор, който може да повлияе върху физическото и нервно-психичното развитие на детето.

Доброто меню

Има ли уточнена здравословна диета за кандидат-бащи? Най-верният съвет е: и те, като бъдещите майки, трябва да се хранят балансирано, разнообразно и пълноценно.


Има и някои по-специфични“мъжки” нюанси в менюто. Яжте повече пресни плодове, съдържащи достатъчно витамин С и антиоксиданти. Те намаляват риска от увреждане на сперматозоидите и увеличават подвижността им. В 200 мл прясно (!) изцеден портокалов сок се съдържат около 120 мг витамин C. Нуждата на организма е около 60 мг дневно, като при пушачите тя е минимум 100 мг дневно. Приемайте повече цинк – минимум 12–15 мг дневно. Някои проучвания сочат, че дори за кратък период недостигът му намалява количеството на спермата и нивото на тестостерона. Ще си набавяте цинк от нетлъсто прясно телешко месо (в 100 г има около 5 мг цинк), тъмно пилешко месо (в 100 г има около 3 мг), стар фасул (в една чаша от 200 мл има около 4 мг цинк).
Увеличете приема на калций и витамин D. Ежедневната консумация на 1 г калций и 10 мкг витамин D увеличава оплодителната способност на мъжа. Източници на калций и витамин D са млякото и млечните продукти (в 200 мл мляко има 400 мг калций и около 2 мкг витамин D), рибата, хайверът.
Сбогувайте се с алкохола! Разбира се, от време на време, но по-рядко, може да изпивате по 1 чаша вино (бира), но ако всеки ден подобрявате настроението и тонуса си с вино, бира, концентрати, това може да доведе до намаляване на нивото на тестостерона и броя на сперматозоидите или да причини увеличение на увредените сперматозоиди.

Марихуаната и кокаинът също намаляват подвижността на сперматозоидите и увреждат химичните процеси в мозъка, отговорни за производството на репродуктивните хормони. Известно е, че някои вродени дефекти при новородените се свързват с употребата на наркотици.

Стил на живот

Освен храненето вашият начин на живот също има значение за успеха при правенето на бебе. Може би не ви се вярва, но и начинът ви на живот влияе върху здравето на потомството. “Не” на горещите вани, сауните, тесните стегнати панталони. Те намаляват производството на сперма. Нормалната температура, при която се гарантира добра функция на тестисите, е с 2–3 градуса по-ниска от телесната. Слиповете, впитите джинси, синтетичното бельо предизвикват запарване, което също влияе зле върху производството на сперматозоиди.
Разделете се с велосипеда. Неговата седалка е опасна за мъже, които планират да стават бащи. Прекаленото каране на колело може да доведе дори до импотентност. При проучвания на Медицинския университет в Южна Калифорния е установено, че постоянното притискане на слабините от велосипедната седалка уврежда артериите и нервите в тази зона, което намалява репродуктивните възможности на мъжа.
Потенциално опасни са и по-грубите спортове – футбол, хокей, баскетбол, конна езда. Заплахата идва от евентуални травми в зоната на слабините.
Гонете стреса. Дори и най-малкият стрес може да причини спадане на нивото на тестостерона и намаляване на броя на сперматозоидите.
Професията може да е опасна. Излагането на бъдещия баща на въздействието на химикали или на радиация може да доведе до вродени и генетични дефекти при детето. Спазвайте техниката на безопасност.


Ако имате хронични заболявания и приемате лекарства, консултирайте се с вашия лекар имат ли вредно въздействие върху плода.
Откажете цигарите! Никотинът предизвиква стесняване на кръвоносните съдове. Мъже, които пушат, имат по-малко сперматозоиди, а при дългогодишно пристрастяване към порока настъпва импотентност. Не пренебрегвайте доказания факт, че пушенето е вредно за здравето и на нероденото дете.