Няколко месеца след изписването от родилния дом повечето майки се изправят пред един от най-сериозните си проблеми – липсата на рутина. Кърмене, преобличане, пране, игри, кърмене, игри, преобличане… Между всичко това се вместват готвенето и чистенето на дома. Все повече жени искат да се върнат по-бързо на работа или поне търсят почасово занимание, за да излязат от омагьосания кръг на еднообразното ежедневие. Съвременната майка силно обича своето мъниче, но се нуждае и от социалните си контакти. Как обаче да осигури на съкровището си най-добрите грижи за часовете, когато тя не е у дома? У нас алтернативите не са много – баба и дядо, ясла, бавачка или частна забавачка. При избора водещ е финансовият аспект на въпроса. Дали обаче той е най-добрият за детето? Когато се колебаете кой да се грижи за малкото, трябва да се съобразите с доста неща. Едно от тях е характерът на мъничето. Вече се знае, че децата проявяват индивидуални особености още от утробата. За да осигурите хармонично развитие на детето си, трябва да имате предвид и неговия характер.


Като родители със сигурност искате най-доброто за детето си. Понякога обаче намирането на подходяща бавачка или занималня може да ви отнеме много време. Ако се подготвите добре, успехът ви е гарантиран. Преди да изчетете списъка с обявите за най-квалифицирани бавачки и най-посещавани забавачки, помислете какъв е темпераментът на вашето дете.

Срамежливо или избухливо
Все още учените спорят дали характерът на малкото е резултат само от генетичните особености на родителите, или се формира след раждането. По-вероятно е да е смесица и от двете. Има различни видове детски темперамент. Екстровертните деца без проблем изразяват своите емоции и лесно контактуват с възрастните. Интровертните пък са по-тихи и свити и предпочитат да се уединяват. Ако детето ви е с по-открит характер, усмихва се и се ентусиазира от предизвикателствата, то лесно може да свикне с новата среда на детската ясла например. Малчуганите, които са по-затворени и страхливи, по-трудно се адаптират и им трябва време, за да приемат обстановка, различна от домашната. За да се чувстват сигурни, те се нуждаят от всекидневно повтарящи се действия, както и от родител, който винаги им помага в по-трудни ситуации.
Има и друг тип детски темперамент – детето е активно, социално, спонтанно, интуитивно и възприемчиво.

Правилният избор
След като определите какъв е темпераментът на вашето дете, трябва да решите дали грижите на баба и дядо или пък на бавачката ще са по-подходящи за него. Колкото и странно да звучи, според най-новите тенденции във възпитанието родителите трябва да оставят детето си на грижите на човек, който прилага методи, съвсем различни от характера на малкото. Важното условие обаче е в новата среда детето да не се чувства нещастно. Така, ако то има прекалено много свобода и обича да тича по цял ден, запишете го на детска ясла, където ще трябва да спазва точно определен график и да изпълнява нарежданията на възпитателките. В случай че малчуганът ви е прекалено тих и срамежлив, потърсете място, където може да развива социалните си контакти, да играе с връстниците си и да споделя това, което го вълнува. Не го затваряйте у дома с детегледачка. Така детето ще развие онези черти от характера си, които то е потискало.
„Предложиха ми работа на половин ден в рекламна агенция, но нямаше на кого да оставя 2-годишната си дъщеря Теодора. Тя не е интровертна, но е малко срамежлива и предпочита да играе сама, отколкото с децата на нейната възраст. Десет дни търсих най-подходящата занималня. Открих една, в която възпитателката отделя внимание на всяко дете поотделно, а не ги слага в креватчетата под номер. Важното за мен е в този период детето ми да се чувства добре, макар аз да не съм до него”, разказва Димитрина Николова. 

Ще се справите
Преди да вземете решение, отделете време, за да обиколите детските центрове и яслите. Наблюдавайте как възпитателките се отнасят към децата. Поговорете сериозно с детегледачката, ако тя е вашият избор. Общувайте с детето, особено в началото. То трябва да се чувства свободно и да може да споделя емоциите си. Запомнете, че винаги има възможност да промените решението си и да преместите малкото в друга занималня или да повикате баба и дядо на помощ, ако действията на бавачката не ви харесват. Поставяйте чувствата и индивидуалните особености на малкото на първо място.

Донка Дамянова
психолог