Подайте на 1-годишния си син любимата му играчка и ще видите как само след няколко секунди той ще ви я върне обратно. Сигурно си мислите, че детето ви е гений и на тази възраст усвоява изкуството да споделя играчките си. За съжаление то още е малко и ще трябва да минат години, преди да свикне да раздава куклите и количките си. На тази възраст детето обича да играе на “дай ми го, ето ти го.” То очаква да му подадете играчка и след това да ви я върне. Това е един от лесните начини да общува с вас. Едногодишното дете все още не може да говори и да изразява чувствата си. По този лесен начин то осъществява връзка с мама и татко.

За да направите играта по-забавна и образователна, прилагайте няколко простички правила:



Винаги казвайте “Благодаря”, когато вземате играчката от ръцете на детето. Дори детето да я хвърли на пода, пак използвайте учтивата форма. Това се първите крачки към доброто възпитание на детето.

Покажете му как да използва всеки предмет. Ако във ваната малкото човече ви подаде гъбата, обяснете му от какво е направена и защо е толкова мека. Най-вероятно детето ще започне да ви имитира. Чрез повтарящите се движения малчуганът ще придобива множество умения.


Играйте на други подобни игри. Търкулнете топка близо до бебето. Вероятно то няма да я върне точно при вас, но ще се забавлява да я търкаля из стаята.