Свами Джотирмая е от изявените ученици на Шри Шри Рави Шанкар, основател на Фондация „Изкуството да живееш”, една от най-големите неправителствени образователни и хуманитарни организации в света. Тя има консултативен статут към ООН и работи в тясно сътрудничество със Световната здравна организация. Фондацията организира редица курсове и издава книги.400 усмивки на ден
По колко пъти на ден се усмихвате? Едва ли някой може да преброи. Според проучване, цитирано от световноизвестния индийски лечител Свами Джотирмая, пътуващ по цял свят, възрастните се усмихват едва по 15–20 пъти на ден. Статистиката сочи още, че малките деца постоянно са в добро настроение и разтягат устни в усмивка до 400 пъти дневно. Причината? Малчуганите са радостни без обяснение. Колкото повече порастват обаче, толкова по-сериозни стават. Учените са категорични, че усмивката удължава живота, подобрява физическото и психичното състояние на човека, прави го по-спокоен и уравновесен. Защо тогава хората се усмихват толкова рядко?


Първият дъх
„Дълго дълбоко вдишване. Това е първото нещо, което всеки човек прави, когато дойде на този свят. Той се сбогува със земния си път след дълго дълбоко издишване. Животът е между тях – обичта, омразата, семейството, децата, парите, кариерата… Ние преживяваме, борим се, копнеем… между дълбокото вдишване и дълбокото издишване”, обяснява своята философия Свами Джотирмая. Според него повечето хора използват само 60% от капацитета на белите си дробове. Това е и една от причините за многото проблеми, с които съвременният човек се сблъсква. „Родителите трябва да обърнат специално внимание на начина си на дишане. Така те могат да се справят с редица както физически, така и психични проблеми – стрес, напрежение, астма, сърдечни неразположения”, категоричен е индийският лечител. Според него 60% от пречистването на организма се извършват благодарение на дихателната система. Ако човек не диша правилно, токсините остават в тялото. Натрупването им води до редица смущения и заболявания. „Рак, болки в кръста, в коленете, избухливост, агресия, насилие… Всичко това може да се дължи на неправилното дишане. Когато човек се ядосва, дишането му се ускорява. Когато е тъжен, дишането му се забавя. Чрез някои прости дихателни упражнения ние можем да се научим да контролираме емоциите си. Да повишим капацитета на белите си дробове. Така ще открием радостта и щастието вътре в нас, а няма да ги търсим навън. Ако човек контролира емоциите си, той може да намали токсините в тялото си. Когато то е здраво, и умът се успокоява, а така спонтанно идва и успехът”, разкрива тайната на източното учение Свами Джотирмая.

Дишане за мама
Индийският учен е категоричен, че източните техники за дишане са много полезни за бъдещите и настоящите майки. Те могат да прилагат някои прости упражнения, без да се натоварват. „Важно е, когато бременната практикува дихателните упражнения, да не се напряга. Ако участва в някои от нашите курсове, тя задължително трябва да сподели за своето състояние с ръководителя на занятието. Дихателните и йога упражненията са за удоволствие. Те носят наслада и радост”, обяснява индийският лечител. Според него, ако бъдещите майки следват източните учения, ще намалят стреса, напрежението и болките в кръста и в краката, които ги съпътстват през 9-те месеца. Не е нужно бременната да изпада в дълбока медитация. Достатъчно е да слуша релаксираща музика, чрез която да получава позитивна вибрация.

Индийският учител е категоричен, че децата могат да започнат с дихателните и йога техниките едва след като са навършили 8-годишна възраст. „Има различни програми, чрез които малчуганите могат да се научат да дишат правилно. Ако детето ги усвои, то има по-големи шансове да изяви таланта си, да стане по-уравновесено. Неговият умствен и физически потенциал, както и концентрацията му ще се подобряват”, убеден е Свами Джотирмая . Важно е учението да се поднася на детето под формата на игра и забавление.

На Изток или на Запад
Все повече хора смятат, че на Изток хората живеят по-спокойно и затова „залитат” по източните учения. Индийският учител обаче е на друго мнение. „Обиколил съм почти цялото земно кълбо. За съжаление навсякъде с всеки изминал ден хората живеят все по-динамично, изложени са на по-голям стрес и напрежение, разболяват се все повече. Няма разлика между Изтока и Запада. Където и да отидеш, динамиката, напрежението и проблемите са факт. Важно е да се научим да ги контролираме. Да променим мисленето си. Да имаме цели в живота си, а не само очаквания”, съветва лечителят. Според него хората трябва да имат повече доверие и упование. Това е тайната на успеха. „Ако пациент отиде при лекаря, но му няма доверие, нито едно хапче не може да му помогне. Вярата в способностите на лекаря е движещата сила”, заключава Свами Джотирмая.

Мая Ковачева


Ръце нагоре

Ако стресът е част от вашето ежедневие, може лесно да се справите с него. Седнете удобно и затворете очи. Повдигнете ръцете си настрани, свийте в лактите.  Стиснете пръстите си в юмрук. Направете 10–15 дълбоки вдишвания, като едновременно повдигате ръцете си нагоре. Издишвайте и отпускайте ръцете си надолу. Вслушвайте се в ритъма на сърцето си.

Сбогом на стреса
Все по-често в много държави по света мениджъри на големи корпорации организират курсове за правилно дишане. Целта им е да намалят стреса и напрежението на служителите си. Повечето ръководители са убедени, че след едноседмичен курс подчинените им подобряват работоспособността си, мислят по-задълбочено и вземат по-добри решения.