Носенето на бебето укрепва връзката помежду ви, помага му да разпознава вашия мирис и глас, които то помни от утробата...

Проверете за копчета
Преди да вдигнете новороденото бебе, проверете дали по дрехите в горната част на тялото ви няма копчета или ципове, които могат да представляват опасност за детето от одраскване.Опора за клатушкащата се глава
Облегнете бебето върху гърдите си, едната ви ръка да подпира гърба му по цялото протежение, а другата да е под седалището. Вратните мускули на новороденото са слаби, затова подкрепяйте главата му с рамото, гръдния кош или с ръката си.

Нежно масажирайте гърба му
Ако бебето ви страда от газове в корема или от колики, разтъркването на гърба му може да го облекчи. Внимавайте главата му да не се клатушка напред – ако брадичката му се допира до гръдния му кош, дишането му може да се затрудни.


Положете го напряко върху тялото си…
Ако не можете да успокоите бебето, като го държите върху гърдите си, или ако искате да промените позата, положете го напряко върху тялото си с глава, опряна в сгъвката на лакътя ви… или по продължение на ръката ви (от китката до рамото). Добра позиция за успокояване на бебето е да положите  гръдния му кош върху отворената си длан. С другата си ръка разтривайте гръбчето му, за да улесните отделянето на евентуално задържания въздух.

Повиването=сигурност
След плътната закрила в утробата някои новородени изпитват възбуда от внезапната свобода да движат ръцете и краката си. Опитайте се да повиете новороденото, като го увиете в пелена или в чаршаф, за да му помогнете да се чувства по-сигурно.

Утешете го с ударите на сърцето си
Някои новородени искат да ги държат непрекъснато. Носете бебето плътно до себе си, за да може да чува ударите на сърцето ви, които го успокояват, защото му напомнят за безметежното време в утробата ви.

Носенето на бебето в слинг близо до тялото ви ще му помага да се чувства в безопасност. В същото време ръцете ви ще са свободни. Слингът, в който лицето му е обърнато към вас, му позволява да ви гледа. По-големите бебета могат да се носят с лице, обърнато навън, което засилва интереса им към околния свят.

Открийте неговите предпочитания
Новороденото може да изглежда крехко, но няма нищо лошо да експериментирате различни начини за носенето му. Някои бебета обичат да ги обръщат от една страна на друга, докато лежат на предлакътницата на мама с глава на дланта й, други предпочитат да са изправени.

„9 месеца”

Носенето на бебето в слинг близо до тялото ви ще му помага да се чувства в безопасност. В същото време ръцете ви ще са свободни.

Снимка: „Токуда Болница София“