Ако ви интересува откога детето ви ще може само да почиства секрета от носи си, отговорът е: към 4-годишна възраст. Жалко, че природата не е включила това умение към рефлексите, с които се ражда Homo sapiens.Най-добрият начин за почистване на носа е промивката.
Ето една лесна рецепта: купете ампула физиологичен разтвор от аптеката и с капкомер капнете по няколко капки в носа на детето. След това го поставете да полежи по корем. Не се притеснявайте, че то може да се задуши при промиването на носа – всеки път, когато преглъща, епиглотисът затваря трахеята и предпазва дихателните пътища.


Можете да научите по-голямото си дете да издухва носа си чрез една игра. Отрежете парченце хартия, поставете го върху масата и предложете на детето: "Затвори едната си ноздра и се опитай да духаш с другата, за да преместиш хартията!” След това усложнете играта. Предложете му да движи хартията между два молива или две гуми. Така, играейки си, детето ще усети как силата на въздуха, който минава през носа му, улеснява излизането на секретите и облекчава хремата. Хем забавно, хем полезно.