Ендометриозата е инвалидизиращо състояние, което засяга поне една на всеки 10 жени, отразявайки се на както на техните взаимоотношения, работоспособност и учене, така и на физическото им здраве и психическото им благосъстояние. Ендометриозата е прогресивно и изтощително заболяване на женската репродуктивна система. Често то се придружава от хронична болка и може да доведе до безплодие, но ранното му диагностициране и лечение би могло да помогне за неговото овладяване.

Какво представлява ендометриозата?

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на тази във вътрешната стена на матката – ендометриума, се разпространява в други части на тялото. Тази тъкан образува така наречените ендометриални импланти или лезии.

Ендометриозата може да засегне яйчниците, фалопиевите тръби, червата, както и вътрешността на таза. Други често срещани места за разпространение включват шийката на матката, вагината, вулвата, уретерите (тръбите, които свързват бъбреците с пикочния мехур), както и самия пикочен мехур.

Ектопичната ендометриална тъкан действа сякаш е част от вътрешността на матката. Тя нараства, разгражда се и кърви с всеки менструален цикъл. Тъй като не може да напусне тялото като нормална менструална кръв, тя остава вътре в таза, където може да причини възпаление в околните органи.

Наличието на такава тъкан може да бъде постоянен източник на дразнене и възпаление в тазовата област. Това води до образуване на сраствания, които представляват необичайни ивици тъкан, свързващи тазовите органи. Като част от нормалните функции на тялото, като овулация, интимен контакт или ходене по нужда, за нашите вътрешни органи е характерна известна, макар и ограничена подвижност. Срастванията и съединителната тъкан могат да направят тези функции много болезнени, което оказва значително влияние върху качеството на живот.

Ненормалното кървене, възпалението, белезите и срастванията могат да причинят силна болка, особено по време на менструация. Това също може да доведе и до проблеми с фертилитета.

Прочетете цялата статия в сайта на фондация ,,Ендометриоза и репродуктивно здраве"