Фоликулостимулиращият хормон и лутенизиращият хормон спадат към гонадотропните хормони. Те се синтезират от хипофизата под влияние на хормон от хипоталамуса. Може би не е трудно да се досетите, че нивата на половите хормони влияят на стойностите на FSH или по-конкретно – FSH и LH се повишават, когато нивата на половите хормони са ниски. При дамите FSH и LH стимулират растежа и узряването на яйчниковите фоликули и синтеза на естроген. В тази статия ще обърнем внимание конкретно на FSH.

Повишените нива на FSH между първи и пети ден от цикъла са сигнал за намален яйчников резерв в женския организъм. Намаленият яйчников резерв се свързва с намален брой фоликули, съдържащи яйцеклетки. Яйцеклетките с лошо качество не са в състояние да генерират клетъчна енергия, необходима за извършване на седемдневния спринт от овулация до имплантация.

Научете още: Какво е важно да знаете за яйчниковия резерв

В днешно време много жени, които отлагат раждането на първото си дете до средата на 30-те и 40-те години и не се замислят за биологичните факти, нещо повече – не са започнати с това, че е препоръчително да изследват своя Анти-Мюлеров хормон, за да преценят какви са фертилните им способности в бъдеще. Най-точно ще ги насочи репродуктивен специалист. Тук трябва да отбележим, че високият FSH е симптом, а не заболяване или основна причина за безплодие. Кагато пристъпите към изследване на този хормон, е важно то да се направи няколко поредни пъти, за да се потвърди, че резултатът е висок. Хормонът може да варира, както естествените цикли на тялото и всички останали хормони.

Може ли да бъде понижен високият FSH?

Ако резултатите от изследванията ви са висок FSH, първият въпрос който ще си зададете е: Може ли FSH да бъде понижен? Отговорът е сложен. Нивото на FSH всъщност е доста лесно да бъде намалено чрез медикаменти (естроген, противозачатъчни хапчета и други), но преди да предприемете медикаментозно лечение, опитайте да се погрижите за себе си чрез използването на природни средства:

 • Здравословното хранене е основополагащо за високата плодовитост. Можете да започнете с зд пълноценен хранителен режим – много плодове, зеленчуци и ястия, продукти, съдържащи протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати. Хранете се с биологично чисти продукти. Пестицидните и химикалите са ендокринни разрушители, объркващи естествения хормонален баланс на организма. Елиминирайте преработената храна, растителните масла и добавените захари. Проучвания са установили, че жените, които ядат нездравословна храна четири пъти или повече седмично, имат по-висок процент на безплодие. Избягвайте приема на кофеин, тъй като той може да стимулира надбъбречните жлези, да повиши нивата на естроген и да изчерпи витамините от група В. Други вредни вещества, като цигари и алкохол, също трябва да се избягват.
 • Избягвайте да пиете вода от пластмаса и да хапвате горещи храни, които са били съхранявани в купички, произведени от този материал.
 • Внимателно подбирайте козметиката, която използвате. Старайте се да бъде натурална, без вредни елементи, чиито имена ви е трудно да прочетете.
 • Физическата активност е задължителна. Разбира се, не се претоварвайте, но се движете или посещавайте групови тренировки, подходящи за жени.

Кои храни са най-добри за балансиране на хормоните и допринасят за подобряване на репродуктивното здраве?

Храненето с ниско съдържание на транс-мазнини и с по-високо съдържание на растителни протеини, а не животински мазнини, подобрява плодовитостта. Медицински проучвания са доказали, че някои билки и храни намаляват нивата на FSH, което може да увеличи шансовете ви да забременеете.

*Не приемайте билки или хранителни добавки, ако не сте се консултирали с репродуктивен специалист.

Помагат още:

 • Пшенична трева: доказала е своите качества за алтернативното лечение на безплодието. Високото й съдържание на хлорофил допринася за антиоксидантно действие.
 • Елда: съдържа d-хиро-инозитол, който елиминира излишния тестостерон и стабилизира нивата на кръвната захар.
 • Нахут: осигурява доза витамин В6 за оптимални нива на прогестерон.
 • Листни зеленчуци: съдържат фолиева киселина, витамин Е, магнезий и калций.
 • Авокадо, бадеми и кашу : съдържат мононенаситените мазнини и допринасят за повишаване на плодовитостта.
 • Сьомга, чия, ленени семена и орехи: добри източници на омега-3, подобряват кръвосъсирването.
 • Пчелен прашец, пчелно млечице и мед: допринасят за поддържане функцията на яйчниците.
 • Слънчогледови семена: съдържат цинк, който допринася за баланса на естрогена и прогестерона.

Научете още: Как цинкът помага за зачеване и здрава бременност

 • Омега-3 мастните киселини: важни са за намаляване на възпалителни процеси, регулирането на хормоните и увеличаването на притока на кръв към матката, яйчниците и вагината.
 • Канела: спомага за балансиране на кръвната захар и подобряване на овулацията.
 • Куркума: притежава противовъзпалително действие.

Някои билки са си спечелили репутацията, че помагат при безплодие, като например червена детелина и Agnus castus, известна, като витекс.

 • Витекс: допринася за намаляване на нивата на пролактин и удължаване на лутеалната фаза на менструалния цикъл, според проучвания, публикувани в ,,Planta Medica".
 • Червената детелина: има естрогенни свойства, което означава, че може да има подобни на естроген ефекти при активиране на естрогенните рецептори. Повишаването на естрогена обикновено се придружава от спад на FSH.

Защо традиционната китайска медицина спомага за намаляване на повишения FSH?

Китайската медицина е много ефективна за подобряване хормоналния баланс и помага на жените с повишен FSH да забременеят и да отговорят по-добре при инвитро стимулация. Чрез използването на акупунктура, билки и масаж, организмът е в състояние да подобри притока на кръв към матката и да възстанови баланса на хормоналната система.

 • Подобрява качество на яйцеклетките и функция на яйчниците;
 • Намалява нивата на стрес;
 • Нормализира менструалния цикъл и индукцията на овулацията;
 • Намалява възможността от спонтанни аборти;
 • Спомага за хормоналния баланс в организма;
 • Подобрява притока на кръв към репродуктивните органи.