Какво представлява яйчниковият резерв? Яйчников резерв е съвкупността от количеството яйцеклетки на жената и възможността за  тяхното узряване, както и способността на яйчника да осигури яйцеклетки, които са готови за оплождане, което води до успешна бременност.

РАННА МЕНОПАУЗА - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПО ТЕМАТА

Яйчниковият резерв се променя с напредване на възрастта на жената, колкото е по-напреднала възрастта, толкова по-малък или изчерпващ е резервът и възможносттите за забременяване се понижават. Този процес е необратим, тъй като в яйчника има ограничен запас от яйцеклетки -- с течение на времето те намаляват и не се възстановяват. 

Защо възрастта на жената е важен фактор за забрменяването?

За разлика от мъжете, които произвеждат сперма през целия си живот, жените се раждат с определен брой фоликули, съдържащи яйцеклетки, които с напредване на възрастта намаляват поради нормалните промени, свързани с функцията на яйчниците. Жените между 18- и 35-годишна възраст с редовен месечен цикъл, без съпътстващи здравословни проблеми, притежават качествени яйцеклетки за благополучно забременяване. При жените над 35- до 40-годишна възраст се наблюдава промяна в процента от яйцеклетките с хромозомни аномалии. Увеличава се процентът на ранните спонтанни аборти, както и намалява четотата на имплантациите.

На 43-годишна възраст приблизително 2 от 3 яйцеклетки са репродуктивно повлияни и на 45-годишна възраст количеството на яйцеклетките, негодни за оплождане може да достигне до 70—80%. Естественият подбор на ембриони не стига до имплантиране (прикрепяне към маточната лигавица), в тези случаи жената вероятно дори няма да разбере, че е била бременна за много кратък период от време. Такъв ембрион може да се прикрепи за няколко дни или седмици и след това да бъде отхвърлен през първите три месеца от бременността т.н. спонтанен аборт.

БЕЗПЛАТНА ИНВИТРО ПРОЦЕДУРА - КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА НОВИЯ ЖИВОТ

Рядко природата може да допусне грешка и да позволи на хромозомно дефектен зародиш да продължи своето развитие и да се стигне до раждане. Всяка жена притежава различна репродуктивонст, защото тя може да е на 35 години и да е с изчерпан яйчников резерв, а може и да е на 40 години със запазен. Природата поставя защитен механизъм за жените, които имат желание за репродуктивност след 50-годишна възраст чрез т.н. възрастов стерилитет.

Кои са методите за определяне на яйчниковия резерв?

  • Клинични изследвания: представляват отчитане на възрастта на жената, интервенции на яйчниците, гинекологични заболявания, кисти на яйчниците, ендометриоза, автоимунни заболявания, фактори на външната среда (йонизиращи лъчения, ниво на стрес) и други.
  • Хормонални изследвания: изследвания, свързани с нивото на Фоликулостимулиращ хормон (FSH), Естрадиол (E2), Ннхибин Б и Антимюлеров хормон (AMH). Те са маркери, по които може да се прецени намаляването и изчерпването на яйчниковия резерв. Някои нови проучвания твърдят, че вече не се взима предвид нивото на Инхибиб Б като инидикация за състоянието на резерва.
  • Ултразвукови тестове: чрез тях може да се определи обемът на яйчника, количеството на антрални фоликули и определяне на яйчниковия кръвоток.

Какви хормонални изследвания трябва да направите?

За да се определят нивата на яйчниковия резерв, трябва да се изследват колкото се може повече показатели. Най-важните от тях са нивото на FSH, E2, Инхибин Б, LH и AMH.

  •  Какво е FSH?

Това е хормон, селектиращ се от хипофизната жлеза в мозъка. Той спомага за развитието на яйцеклетките при жените. Правят се кръвни изследвания от 2-ри до 5-ти ден на менструалния цикъл. Стойностите на FSH могат да варират всеки месец. За да получим  максимално подробна информация е добре да комбинираме изследването на този с хормон с преброяването на антралните фоликули в яйчниците от първи до трети ден на менструацията.

  • Инхибин Б синтезира от гранулозните клетки на яйчниковия фоликул и е маркер за оценка на репродуктивната функция. Дава възможност за определяне на яйчниковия резерв и способността на яйчника да отговаря на стимулация с гонадотропини, чрез продуциране на достатъчен брой яйцеклетки с добро качество, от които да се развият нормални ембриони. За да бъде правилно отчетена стойността му, се правят кръвни изследвания, взети сутрин, на гладно, без прием на медикаменти най-малко 12 часа, между 3-5 ден на цикъла.
  • LH Лутеинизиращ хормон - изследва функционални нарушения, свързани със системата хипоталамус-хипофиз (половите жлези, яйчници). Често се използва за определяне на овулацията, настъпваща от 24 до 36 часа след повишаването на стойността му. Това е средно 14 дни преди края на цикъла и продължава 1—2 дни, след което нивото на хормона спада. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл, са ориентир за яйчниковия резерв на жената или за наличието на поликистозни яйчници.
  • Estradiol е основният естрогенен хормон в женския организъм. Недостигът му окозва влияние на регулацията на репродуктивните процеси при жените. Изследването на Естрадиол е от полза при заболявания на половите жлези, нарушен фертилитет, In vitro оплождане и други. За да бъде правилно отчетена стойността, изследванията трябва да бъдат направени сутрин, на гладно, според деня от месечния цикъл или по схема, предписана от лекар. Много от лаборантите в лабораториите съветват пациентките да пият обилно вода преди да изследват определени хормони – попитайте специалистите, за да сте подготвени.                                                                                                                                                                                                 
  • Какво представлява AMH?

Антимюлеровият хормон показва състоянието на яйчниковия резерв. С напредването на възрастта намалява и фертилността на жената, следователно нивото на АМН хормона започва значително да се снижава. Възрастта на жената е най-добрият индикатор за вероятността за репродукция. Независимо от наличието на редовен менструален цикъл, около 10% от жените губят плодовитостта си по-рано от очакваното. Когато имате информация за нивата на този хормон, можете лесно да планират евентуално забременяване на по-ранен етап между 20- и 33-годишна възраст.

Чрез изследването на този хормон се оценява състоянието на яйчниковия резерв чрез измерване броя на фоликулите в определен момент. Изследването се използва и за оценка на състоянието на яйчниците при синдром на поликистозните яйчници. Извършва се чрез вземане на венозна или капилярна кръв, от която се отделя серум.