Какво представлява яйчниковият резерв? Яйчников резерв е съвкупността от количеството яйцеклетки на жената и възможността за  тяхното узряване, както и способността на яйчника да осигури яйцеклетки, които са готови за оплождане, което води до успешна бременност.

РАННА МЕНОПАУЗА - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПО ТЕМАТА

Яйчниковият резерв се променя с напредване на възрастта на жената, колкото е по-напреднала възрастта, толкова по-малък или изчерпващ е резервът и възможносттите за забременяване се понижават. Този процес е необратим, тъй като в яйчника има ограничен запас от яйцеклетки -- с течение на времето те намаляват и не се възстановяват. 

Защо възрастта на жената е важен фактор за забрменяването?

За разлика от мъжете, които произвеждат сперма през целия си живот, жените се раждат с определен брой фоликули, съдържащи яйцеклетки, които с напредване на възрастта намаляват поради нормалните промени, свързани с функцията на яйчниците. Жените между 18- и 35-годишна възраст с редовен месечен цикъл, без съпътстващи здравословни проблеми, притежават качествени яйцеклетки за благополучно забременяване. При жените над 35- до 40-годишна възраст се наблюдава промяна в процента от яйцеклетките с хромозомни аномалии. Увеличава се процентът на ранните спонтанни аборти, както и намалява четотата на имплантациите.

На 43-годишна възраст приблизително 2 от 3 яйцеклетки са репродуктивно повлияни и на 45-годишна възраст количеството на яйцеклетките, негодни за оплождане може да достигне до 70—80%. Естественият подбор на ембриони не стига до имплантиране (прикрепяне към маточната лигавица), в тези случаи жената вероятно дори няма да разбере, че е била бременна за много кратък период от време. Такъв ембрион може да се прикрепи за няколко дни или седмици и след това да бъде отхвърлен през първите три месеца от бременността т.н. спонтанен аборт.

ВСЕ ПОВЕЧЕ МЛАДИ ЖЕНИ СА С ИЗЧЕРПАН ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ

Рядко природата може да допусне грешка и да позволи на хромозомно дефектен зародиш да продължи своето развитие и да се стигне до раждане. Всяка жена притежава различна репродуктивонст, защото тя може да е на 35 години и да е с изчерпан яйчников резерв, а може и да е на 40 години със запазен. Природата поставя защитен механизъм за жените, които имат желание за репродуктивност след 50-годишна възраст чрез т.н. възрастов стерилитет.

Кои са методите за определяне на яйчниковия резерв?

  • Клинични изследвания: представляват отчитане на възрастта на жената, интервенции на яйчниците, гинекологични заболявания, кисти на яйчниците, ендометриоза, автоимунни заболявания, фактори на външната среда (йонизиращи лъчения, ниво на стрес) и други.
  • Хормонални изследвания: изследвания, свързани с нивото на Фоликулостимулиращ хормон (FSH), Естрадиол (E2), Ннхибин Б и Антимюлеров хормон (AMH). Те са маркери, по които може да се прецени намаляването и изчерпването на яйчниковия резерв. Някои нови проучвания твърдят, че вече не се взима предвид нивото на Инхибиб Б като инидикация за състоянието на резерва.
  • Ултразвукови тестове: чрез тях може да се определи обемът на яйчника, количеството на антрални фоликули и определяне на яйчниковия кръвоток.

Какви хормонални изследвания трябва да направите?

За да се определят нивата на яйчниковия резерв, трябва да се изследват колкото се може повече показатели. Най-важните от тях са нивото на FSH, E2, Инхибин Б, LH и AMH.

  •  Какво е FSH?

Това е хормон, селектиращ се от хипофизната жлеза в мозъка. Той спомага за развитието на яйцеклетките при жените. Правят се кръвни изследвания от 2-ри до 5-ти ден на менструалния цикъл. Стойностите на FSH могат да варират всеки месец. За да получим  максимално подробна информация е добре да комбинираме изследването на този с хормон с преброяването на антралните фоликули в яйчниците от първи до трети ден на менструацията.

  • Инхибин Б синтезира от гранулозните клетки на яйчниковия фоликул и е маркер за оценка на репродуктивната функция. Дава възможност за определяне на яйчниковия резерв и способността на яйчника да отговаря на стимулация с гонадотропини, чрез продуциране на достатъчен брой яйцеклетки с добро качество, от които да се развият нормални ембриони. За да бъде правилно отчетена стойността му, се правят кръвни изследвания, взети сутрин, на гладно, без прием на медикаменти най-малко 12 часа, между 3-5 ден на цикъла.
  • LH Лутеинизиращ хормон - изследва функционални нарушения, свързани със системата хипоталамус-хипофиз (половите жлези, яйчници). Често се използва за определяне на овулацията, настъпваща от 24 до 36 часа след повишаването на стойността му. Това е средно 14 дни преди края на цикъла и продължава 1—2 дни, след което нивото на хормона спада. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл, са ориентир за яйчниковия резерв на жената или за наличието на поликистозни яйчници.
  • Estradiol е основният естрогенен хормон в женския организъм. Недостигът му окозва влияние на регулацията на репродуктивните процеси при жените. Изследването на Естрадиол е от полза при заболявания на половите жлези, нарушен фертилитет, In vitro оплождане и други. За да бъде правилно отчетена стойността, изследванията трябва да бъдат направени сутрин, на гладно, според деня от месечния цикъл или по схема, предписана от лекар. Много от лаборантите в лабораториите съветват пациентките да пият обилно вода преди да изследват определени хормони – попитайте специалистите, за да сте подготвени.                                                                                                                                                                                                 
  • Какво представлява AMH?

Антимюлеровият хормон показва състоянието на яйчниковия резерв. С напредването на възрастта намалява и фертилността на жената, следователно нивото на АМН хормона започва значително да се снижава. Възрастта на жената е най-добрият индикатор за вероятността за репродукция. Независимо от наличието на редовен менструален цикъл, около 10% от жените губят плодовитостта си по-рано от очакваното. Когато имате информация за нивата на този хормон, можете лесно да планират евентуално забременяване на по-ранен етап между 20- и 33-годишна възраст.

Чрез изследването на този хормон се оценява състоянието на яйчниковия резерв чрез измерване броя на фоликулите в определен момент. Изследването се използва и за оценка на състоянието на яйчниците при синдром на поликистозните яйчници. Извършва се чрез вземане на венозна или капилярна кръв, от която се отделя серум.

Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там!

Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“