Когато става дума за зачеване и бременност, цинкът е един от най-често споменаваните и изследвани елементи. Причината за това е фактът, че веществото е есенциален минерал в човешкото тяло, т.е., ако е дефицитен, може да се получат хромозомни промени при всеки един от двамата партньори. Резултатът е намалена плодовитост и риск от спонтанен аборт.
Цинкът е минерал, който телата ни използват по различни начини и се нуждаем от него ежедневно, за да покрием нуждите на организма. Това е вторият най-разпространен минерал в тялото, толкова важен, че присъства във всяка една клетка.
Той спомага:
- за образуването на ДНК молекулата;
- за заздравяването на раните;
- важен е за синтеза на хормони;
- подсилва имунната система;
- спомага за баланса на кръвната захар – когато цинкът е нисък или дефицитен, инсулиновата реакция се забавя и организмът трудно стабилизира кръвната захар;
- необходим е за производството на солна киселина, която се секретира в стомаха и отговаря за разграждането и усвояването на хранителните вещества.
И не на последно място – директно влияе върху способността да заченем и да износим здраво дете, както и при мъжете – на качеството на спермата.
При жените цинкът е важен, защото помага на организма да използва половите хормони естроген и прогестерон. Дефицитът му може да доведе до хормонален дисбаланс, нарушение в развитието на яйчниците и нередовна менструация. Освен това пречи на усвояването на протеините, което влошава качеството на яйцеклетките.
При мъжете този минерал може драстично да повлияе броя на сперматозоидите, тъй като те го съдържат в голяма концентрация. Цинкът е необходим и за изграждането на външния слой на опашките на сперматозоидите. Ако в мъжкия организъм той е недостатъчен, това значително може да намали и качеството, и количеството на сперматозоидите.
Преди да изясним откъде да си набавим този минерал, нека разберем какви са причините за неговия дефицит. Най-често срещаните от тях са:
- стрес;
- бедни на минерали почви;
- консумация на преработени храни;
- преварени, препечени, препържени ястия, които иначе съдържат цинк.
Тъй като нашият организъм не е способен да си складира цинка задълго, най-добрият начин да поддържаме здравословни нива, е да си го доставим с храната. Фертилното хранене не само включва храни, които съдържат цинк, но и подходящи, лесноусвоими източници и рецепти.
Фертилните храни, източници на цинк, са:
- червени меса и пилешко;
- яйца от свободни кокошки;
- пълнозърнести храни (но зърнените винаги трябва да бъдат правилно накиснати, ферментирали или покълнали, за да се усвоят ценните вещества);
- пълномаслени млечни продукти – био/БДС бяло сирене и домашно кисело мляко;
- слънчогледово и тиквено семе;
- меласа и кленов сироп.
Препоръчителната дневна доза е 8 мг за жените и 11 мг за мъжете, но ако страдат от инфертилитет или в случай на бременност, тези дози може да са недостатъчни. В такива случаи се консултирайте с своя нутриционист, за да препоръча правилната доза.
В голяма част от случите се стига и до 25 мг или дори 50 мг на ден, когато има случаи на безплодие при мъжа или при жената. Все пак тези дози трябва да се прилагат само под наблюдение на медик или специалист, тъй като предозирането с цинк може да доведе до дефицит на други минерали.
Не на последно място, важно е взаимодействието на цинка с други нутриенти, например протеина глутен. На много специалисти е известно, че глутеновата непоносимост може да повлияе на способността на жената за зачеване и за износване на здрава бременност, но доскоро почти нищо не се споменаваше за мъжката страна на нещата. Един от експертите в областта – д-р Том О‘Браян, неотдавна разкри, че когато вилите в червата се износят заради глутенова непоносимост, цинкът е първият елемент, който губим способността да усвояваме. И това се случва, преди да знаем изобщо, че имаме непоносимост, преди дори да имаме симптоми. Като знаем колко важен е той за мъжката плодовитост, вече можем да си представим последствията от този дефицит.
През бременността мама и бебе също имат нужда от цинк, не само защото този елемент е необходим на всяка една клетка както на майката, така и на бебенцето. Цинкът е важен за растежа на клетките и работата на ДНК – уникалния отпечатък на нашите тела, който е формиран в бебешкото телце още от момента на зачеването. Като се има предвид с каква скорост се образуват и растат клетките на бебето, както и тези на майката, става ясно колко важно е веществото за тези процеси. Ролята на цинка за укрепване на имунната система не е за пренебрегване през бременността. Той отговаря и за вкусовите усещания и обонянието, които спомагат на бременната жена да избира правилно храната си. Неслучайно още в първите месеци тези сетива се обострят. Някои изследвания свързват дефицита на цинк с ниско тегло на бебето и други проблеми през бременността. Все пак всяка бременна е добре да се консултира със специалист, преди да приема хранителни добавки. Храните, изброени по-горе, са силно препоръчителни и през 9-те месеца.
Ако се чудите дали имате дефицит на цинк, ето някои симптоми:
- бели петна по ноктите;
- акне;
- при мъжете: лоша спермограма, намален тестостерон, импотентност, проблеми с простатата;
- чести бактериални или вирусни инфекции;
- незапомняне на сънищата;
- бавно заздравяване на рани;
- нарушени вкусови усещания и обоняние;
- липса на апетит, анорексия;
- червени стрии.
Препоръчвам от сърце на всяка двойка, която планира бременност, да се обърне към нутриционист и/или репродуктивен специалист, който да състави програма за подготовка за бременността. Такава програма трае около 120 дни (3–4 месеца), колкото е необходимото време за една яйцеклетка да узрее и да се отдели. Ако бременност вече е налице, не е късно да се консултирате, за да разберете дали менюто ви съдържа необходимите хранителни вещества за вас и бебето, за да имате здрава и спокойна бременност.
Бъдете информирани и осъзнати, мили дами, мили бъдещи родители! И да не забравяме, че бебето се създава най-вече с любов!
Текст: Елена Терзиева, нутриционист, тел. 889 901 660, www.elenaterzieva.com www.superbebe.bg