Татковците трябва да прекарват повече време насаме с новороденото

Справете се със страха от непознатотоСлед раждането на бебето вероятно ще имате доста работа извън дома като например да отидете на покупки, да следвате обичайния работен режим. През първите няколко месеца е напълно нормално да „изследвате територията" и да избягвате да оставате насаме с бебето. Причина за това е, че ситуацията за вас е напълно непозната и ще чувствате неудобно от това. Опитайте се да овладеете притеснението си, като прекарвате колкото се може повече време насаме със семейството си и се опитайте заедно с съпругата си да се включвате в грижите за детето – преобличане, къпане, успиване...

Запознайте се с бебето

Запознайте се с бебето по начин, който да е приятен и на двамата. Дръжте го на ръце, гледайте го в очите, говорете му, смейте се на реакциите му...


Прекарвайте време насаме

Това ще помогне не само на вас, но и на младата майка, която през това време ще се посвети на своите занимания. Ако прекарвате време насаме с бебето, ще разберете как да познавате неговите нужди, когато няма никой около вас, за да ви помогне. Запомнете, че всяко бебе показва по специфичен начин, че е гладно, мокро или търси внимание. Затова измислете някаква игра, с която ще се забавлявате и вие, и бебето.

Потърсете помощ от близките

Не се страхувайте да потърсите помощ, защото е сигурно, че все ще се случи нещо, което не знаете как да направите. Вероятно няма да знаете как да реагирате в определена ситуация. Майката най-добре знае как да приспи бебето, но вие бъдете готови да се учите. Недейте да се отказвате и да „вдигате ръце", защото понякога трябва да ви се покаже какво трябва да направите в конкретната ситуация.


Слушайте съветите на други татковци

Сигурно имате приятел, роднина или съсед, който може да ви покаже някои „малки тайни", свързани с бащинството. Говорете с тях и им споделете, че се „плашите" от бебето. Вероятно и те са били в същата ситуация. Няма значение какъв съвет ще ви дадат. Това ще ви помогне сами да осмислите новата ситуация и да измислите своя стратегия как да се сближите с бебето.

А това не е ли най-доброто, което можете да направите?

Вие какво мислите?