Предлагаме ви малка разходка по света, за да научите как децата от различни страни свикват да ходят на детска градина.

Франция
В тази страна става въпрос за доверие, затова привикването трае една-две седмици в зависимост от състоянието на детето. През първия ден родителите посещават за около един час градината заедно с детето си. След това то прекарва времето в градината само, като продължителността на престоя всеки ден постепенно се увеличава. След една седмица обикновено детето остава в градината през целия ден.Полша
В обществените детски градини се предлагат дни на отворените врати. Тъй като групите се състоят от около 25 деца, не е възможно родителите да присъстват при привикването на детето си. Обикновено те прибират малчугана си по-рано през деня. Частните градини са много по-гъвкави в това отношение и предлагат условия родителите да са до детето в тези първи дни.

Русия
Детето предварително се подготвя месеци преди да тръгне на детска градина, като му се внушава какви радостни преживявания го очакват. При преминаването покрай сградата на градината родителите разказват смешни случки от собственото си детство. В никакъв случаи не се използват заплахи със строги възпитатели. Обикновено в началото бабата прибира детето по обяд, тъй като родителите работят. След около два месеца то само пожелава да остане целия ден в градината.


Холандия
В детската градина в тази страна се приемат деца на 3 години. Обикновено някой от родителите води детето, но бързо си тръгва. Само ако малчуганът не може да се успокои и много плаче, родителят участва в процеса на привикване и остава за известно време в градината до детето.

Испания

По време на фазата на привикване децата прекарват само няколко часа в градината. В идеалния случай в началото родителите би трябвало да са до детето, но това не се предлага навсякъде. След три до пет дни привикването приключва, защото мама или татко не могат да отсъстват от работа. Който иска детето му по-безболезнено да се приспособи към детската градина, трябва да си вземе отпуск и да може да плаща за частна детска градина.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова