В него всичко е прекрасно – въпреки късите крачета и голямата главичка. Пропорциите на новороденото са малко шантави. И все пак са съвсем правилни…
Около 50 см от темето до петите – толкова средно е ръстът на новороденото бебе. Това означава, че някои са с няколко сантиметра по-дълги, а други – по-къси. Колкото и да са, сантиметрите са еднакво разпределени при всички бебета. Едва около три четвърти от дължината заемат тялото и крачетата, а една четвърт – главата. За сравнение – при възрастните на главата се пада средно само една осма от дължината на тялото (погледнете прочутата скица на идеалните пропорции на Леонардо да Винчи). Впечатляващ е и "размерът на шапката" на бебешката глава. Със своите средно 35 см той е само около 22 см по-малък, отколкото при възрастните.
Защо ли е така? Огромната глава без друго затруднява излизането на бебето на бял свят. Може би това е цената за превъзходството на човешкия ум. През последните десет седмици на бременността в главата на бебето се формират усилено множество мозъчни структури. Обемът на мозъка нараства значително и се нуждае съответно от повече място.
След раждането пропорциите на бебето започват да се променят. Ръцете и краката се разгъват, тялото ускорява растежа си и изпреварва главата. Поради това тя изглежда все по-малка, въпреки че също нараства равномерно (10 см през първите шест месеца, 2 см през втората половин година) и особено бързо се развива мозъчната дейност.
Но не само главата при новороденото изглежда по-голяма в сравнение с останалите части на тялото. Още при първото повиване родителите на малките момченца често са изненадани колко големи са пенисът и тестисите им. Причината за уголемените гениталии е в хормоните, които стимулират половите жлези на детето още преди раждането. Същото явление се наблюдава и при момиченцата, при които срамните устни могат да са с увеличени размери. Няколко седмици след раждането бебето получените вътреутробно хормони се разграждат и големината на половите органи се напасва към останалите пропорции на тялото.
Никога повече детето не расте така бързо както през първата година от живота си. Височината от около 50 см при раждането на 1 год. приблизително е 75–80 см. През втората година се добавят още около 10 см. И тогава главата изглежда още голяма, но пръстчетата на ръцете без усилие стигат до бедрата, а крачетата са чувствително по-дълги от туловището. Тялото на детето е постигнало почти нормални пропорции, в съотношение, което се възприема като хармонично.