4 януари 2014 г.

Дори не можете да предположите какво знае бебето, веднага след като се роди… 

„Майките могат да разпознаят аромата на бебето си спрямо другите деца само няколко дни след раждането”, твърдят японски изследователи. Родителите могат да разпознаят и приликата между миризмата на своето бебе и други членове от семейството. Предполага се, че ароматните сигнали се дължат на мастните жлези, главно на главата и лицето, които са особено активни при новородените. На специфичния аромат влияе и това, което бебето яде. Бебетата свикват на здравословна храна още преди да са се родили. Усещането на храната, която майката е опитвала по време на бременността, оказва влияние на избора на вкусовите рецептори през живота на детето. Затова е важно бременните жени да се хранят здравословно и разнообразно, за да може детето да свиква отрано на различни аромати. „Тази практика трябва да продължи и след раждането, докато кърмите”, обяснява д-р Хашимото Нурияма. 


Бебето знае какво преживявате 

Наскоро е проведено изследване, целящо да установи доколко бебето „чете” емоциите на майката, още в корема ù. В проучването участвали бременни жени в последните месеци, на които са прожектирани весели и тъжни филми, а реакциите на бебетата са следени с ултразвук. Оказало се, че бебето става значително по-активно по време на развлекателни сцени – размахва ръце и се движи повече, докато по време на тъжните части неговите реакции стихват. 

Затова, докато сте бременна, опитвайте се да избягвате стресови ситуации, защото бебето знае повече, отколкото ние предполагаме…