Вече сте си вкъщи и започват ежедневните грижи за бебето ви. Първата смяна на пелените е изпитание с (не)очакван край. Въоръжете се с търпение и се подгответе за не много приятен мирис. Първите, тъмни на цвят изпражения на новороденото се наричат мекониум и са знак, че храносмилателната система и червата му работят добре. Вероятно няма да ги видите, защото те се отделят в първите 24 часа от раждането.

Постепенно ще забелязвате
промяна в цвета и гъстотата им

Акото на новороденото ще се променя от тъмнокафяво в кафеникавозелено, а после в жълто. Видът на изпражненията се определя от това дали кърмите бебето си, или го храните със заместител на майчиното мляко. Изпражненията на кърмените деца са оранжево-жълти, воднисти и се отделят след всяко хранене, а на хранените със заместител – кафеникавожълти, по-твърди и цапат пелените веднъж дневно. Така че, ако кърмите бебето си, пригответе поне 10 пелени на денонощие за смяна. Ако пелените останат сухи повече от шест часа, консултирайте се с педиатъра за евентуална дехидратация на бебето.Има директна връзка между
вашето меню и неговото ако

Цвета и вида на акото може да проследите по изцапаните пелени. Ако например ядете повече броколи, изпражненията на бебето ще са зелени. Ако наблягате на морковите, те ще са по-оранжеви. Промяната в цвета не бива да ви тревожи. Все пак детето ви се е хранило 9 месеца с това, което вие сте поглъщали. Така че хранете се здравословно и не променяйте рязко менюто си. Ако изпражненията на бебето станат прекалено твърди, яжте повече плодове и зеленчуци, пийте повече течности.

„9 месеца”

Как се сменят?


За смяната на пелените първо трябва да си осигурите удобна позиция. За тази ежедневна процедура, която ще ви се налага да правите по 10-ина пъти на денонощие, са подходящи плот или твърдо легло. Необходими са ви чиста пелена, полиетиленова постелка, която да сложите под бебето, чисто бельо (ако старото е за смяна). Изключете всякакви дразнители (като телефон), които могат да отвлекат вниманието ви – не бива дори за секунда да оставяте бебето без надзор, защото то лесно може да се претърколи. Следвайте определените стъпки.

 Измийте добре ръцете си със сапун и ги изсушете.

 Поставете бебето да легне по гръб върху твърдата повърхност.
 Откопчайте бодито му, отворете пелената и я дръпнете надолу, така че да не изцапа допълнително дупето на бебето
 Хванете крачетата на бебето за глезените и ги вдигнете заедно нагоре, а с другата ръка издърпайте мръсната пелена отпред назад, обирайки изцапаното от дупето, и я сгънете.
 Използвайте мокра памучна кърпа, за да изтриете дупето на бебето, преди да сложите чиста пелена. Изтрийте всички гънки – при момичетата отпред назад, за да се избегне замърсяване на вагината. При момчетата внимателно избършете около пениса и под тестисите.
 След като добре избършете дупето на бебето, поставете чистата пелена и я залепете от двете страни, но не прекалено стегнато.
 Сложете мръсната пелена в плик и я хвърлете в боклука, а после си измийте ръцете.