Разбира се, че сте уморена! Нали сте майка, трябва да се грижите за толкова много неща – да почиствате къщата, да преобличате и къпете бебето, да готвите, а ако ходите и на работа, то положението неправо е плачевно. Дали обаче само това са причините, които ви карат да се чувствате напълно изтощена? В действителност има още няколко неща, които буквално изчерпват силите ви и най-вероятно вие не го осъзнавате. За щастие не всичко е загубено. Прочетете съветите какво може да направите за себе си, за да възвърнете енергията си.

Къде е обядът ми?
Възможно е да сте прекалено заета или пък се опитвате да върнете фигурата, която сте имали преди бебето, и да пропускате да обядвате всеки ден. Каквато и да е причината, липсата на здравословна храна се отразява негативно върху почти всички сфери на живота ви. Най-вероятно закусвате, защото знаете, че храненето сутрин е най-важно. Улисани в работа покрай бебето или пък в офиса, не ви остава време да хапнете през деня и така вечер, без да седнете дори на масата, се нахвърляте върху вкусното ястие. Има майки, които отчупват по някой и друг залък от филията на сина си или пък вземат от солетите на дъщеря си и с това залъгват стомаха си цял ден. Тази храна обаче изобщо не е достатъчна. В действителност вие пропускате най-важното ядене и така кръвната ви захар пада. Това се отразява на енергичността, на настроението, на мисълта ви, намалява работоспособността ви. Решението е: оставете нездравословната храна и седнете на масата. Обядът трябва да стане задължителен. Ако работите, не пропускайте обедната почивка.  В случай че се опитвате да отслабнете, запомнете, че “калория” не е лоша дума. Тя е синоним на енергия, а вие имате нужда от калории, за да живеете.  Не се самообвинявайте, когато ядете. Хапвайки, вие доставяте на организма си енергия, за да се справяте с всички задължения, с които сте се захванали. Не може да тренирате неуморно във фитнес залата или да помогнете на съседката да направи баница, ако сте прекалено изтощена от глад.

Пица, чипс и баничка
Дори и да се храните на обяд, към какво най-често посягате? Дали не давате на организма си онова, от което той не се нуждае?! Бял хляб, набързо претоплено в микровълновата печка месо и безалкохолна напитка... Това са прекалено много мазнини, сол и захар. Тази храна няма да ви осигури необходимата енергия. Онова, за което всъщност организмът ви копнее, са протеини. Те ще увеличат производството на хормона допамин в мозъка, който ще ви помогне да се чувствате в кондиция. Витамините също са важни. Ако не може да се откажете напълно от вкуснотиите, с които се свикнали, опитайте се да ги съчетавате. Филийката бял хляб върви с домати и пилешко месо. Салатата от моркови и спанак ще ви осигури необходимите минерали и витамини. Намерете баланса. Не бива да прекалявате с нито една храна, дори и с най-здравословната. Може да се посъветвате с вашия лекар какво липсва в менюто ви. Вероятно мислите, че детето изцежда цялата ви енергия, но може да се окаже, че организмът ви страда от липса на желязо или на магнезий. Колко по-лесно би било да си ги набавите с храната.

Кофеинова зависимост
Кафето със сигурност ви кара да се чувствате по-бодра. Ефектът му обаче трае съвсем малко и след това започват да действат субстанции, които ще ви направят раздразнителна и нервна. Ако пиете кафе малко преди лягане, то е като стимулант за централната нервна система. Не забравяйте и че кофеинът е диуретик и ще се наложи често да отскачате до тоалетната през нощта, което допълнително ще наруши покоя ви. Добре е да знаете, че кофеинът може да остане в кръвта ви между 4 и 6 часа. Ето защо най-добре е да се ограничавате с чаша кафе или кока-кола дневно, и то още преди обяд.

Приказка за лека нощ
Със сигурност ще се чувствате уморена, ако не си доспивате. Важното обаче е и качеството на съня ви да е достатъчно добро, за да може организмът ви да си почине. Помислете дали не се занимавате с прекалено много дейности преди лягане. Винаги четете приказка за детето си, за да заспи. Същото ще помогне и на вас. Разбира се, не мъчете партньора си да ви чете на глас последните новини. Опитайте да се откъснете от телевизията, от компютъра или телефона поне за половин час, преди да се мушнете в леглото. Прочетете няколко страници от книга или изпийте чаша чай. Пуснете си тиха музика. Релаксирайте. Така утре ще станете много по-бодра и с нови сили.

Мила Живкова
психолог