При първото детенце родителите често се питат кога малкото ще започне да играе самостоятелно. Отговорът е индивидуален за всяко дете, но щом бебето ви започне да пълзи, да се изправя и да ходи, то инстинктивно ще се възползва от възможността да открива и опознава заобикалящия го свят самò. И това е нещо прекрасно. Самостоятелната игра е изключително важна за развиващия се бебешки мозък. Чрез нея децата развиват двигателните и логическите си умения, учат се да се забавляват, да откриват сами решения на проблемите и да разбират причината и следствието. Освен всичко това, самостоятелната игра дава на родителите заслужена почивка, а тя не е за подценяване. С напредването на възрастта едно малко дете ще играе самò за все по-дълги периоди от време. Въпреки това, дори първоначално кратките периоди на самостоятелна игра са важни за развитието.

Безопасност

Важно е да се погрижите да обезопасите дома, когато бебето започне да пълзи. Съветваме да го направите с мисъл за близкото бъдеще, когато малкото ще проходи, за да не се налага да повтаряте процедурата няколко пъти. След като се уверите, че домът ви е добре обезопасен, позволете на бебето си да играе самостоятелно, докато го държите под око. 

И така, какво може да прави вашето бебе?

Щом навърши годинка, детето може да играе с кубчета, колички, кукли, пъзели за начинаещи, играчки за прохождане, музикални играчки. Вероятно ще видите бебето да ви имитира и често то ще намира обикновените дървени лъжици, черпаци или тенджери от кухнята за далеч по-вдъхновяващи от собствените си играчки. Дръжте далеч ножове, ножици, вилици и други остри предмети! 

На 2-годишна възраст интересите на детето могат да се променят към по-сложни дейности – конструктори, по-сложни пъзели, ролеви игри, оцветяване и др. 

Макар че има много образователни телевизионни програми, компютърни игри, телефонни приложения и филми, насочени към деца под 2-годишна възраст, времето за игра с играчки и хора е далеч по-полезно за развитието на детето, отколкото времето пред екрана. Всъщност, за всички деца на възраст под 2 години силно се препоръчва избягването на всякакви медии.

А защо времето за игра да не се превърне в забавление за всички в семейството? Спомняте ли си кога за последно сресвахте косите на куклите си?