Съществуват много мнения  около къпането на бебетата. Някои педиатри препоръчват то да е само веднъж седмично, а през останалите дни кожата да се почиства само с мокри кърпички за бебета. За да се създаде здравословен и добър навик, все пак добре е бебето да се къпе всеки ден, като през ден може само с вода.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER
 

Основни знания
Вие изберете времето за къпане на бебето. Обикновено се препоръчва то да е в края на деня преди последното хранене и нощния сън. По този начин всичко, което е полепнало по телцето на бебето през деня, се измива, а и след баня бебетата спят по-дълбоко. Ако това време не ви е удобно, можете да къпете детето, когато решите. Запомнете обаче, че след банята не трябва да излизате на разходка поне 2 часа.


В началото къпането на новороденото изглежда доста страшно
и трудно изпитание. Не забравяйте, че детето не е кукла, мърда, а ако е мокро и покрито с шампоан, задачата къпане изглежда почти невъзможна. Но нали това е вашето бебе?! Сигурна съм, че ще се справите. Важното е да сте спокойна и уверена, а ви съветвам да поверите тази сложна процедура на гордия татко. Защо не?! Основното изискване е уверено да хванете и да държите бебчето. Бебетата приемат различно къпането. Някои се страхуват от това, че тялото им олеква във водата, че са голи и няма за какво да се хванат. Започват да стискат юмручета и да дишат на пресекулки. В такива случаи добре е бебето да хване вашата ръка и вие да държите телцето му по-стабилно. Водата може да е по-малко количество и едва да покрива телцето. Къпането да е по-кратко и бебето постепенно да свикне с него. По време на процедурата му говорете тихо и ласкаво. По този начин ще го успокоявате. Други бебета пък харесват топлата вода и къпането за тях е истинско удоволствие. Ако вашето е сред тях, оставяйте го да се наслади на приятната баня.

Какво да приготвите
В началото е добре, преди да сте усвоили къпането на бебето, да имате помощник. Освен това задължителни са:

  • лична ваничка на бебето и допълнителна кана с вместимост от 2–3 литра за обливане в края на банята;
  • плот за обличане;
  • термометър за отчитане на температурата на водата
  • мека и затоплена хавлийка – лична на бебето;
  • козметика – бебешки шампоан или сапун, физиологичен разтвор (1 ампула) или преварена вода около 20 мл, щифчета за уши с ограничител, крем или лосион за  мазане на телцето;
  • чисти изгладени дрешки и еднократна пелена.
  • Температурата на въздуха на помещението за къпане да е с 2–3 ºС по-висока от температурата в бебешката стая. А температурата на водата да е 37 ºС.
  • Водата във ваничката да е около 6 см над дъното. Събличайте бебето на плот, поставен близо до ваничката.


Процедурата

Внимателно потопетe бебето във водата, като му говорите ласкаво и го държите стабилно. То да е легнало върху вашата длан – гръбчето и вратлето му да са върху ръката ви. С другата ръка леко обливайте телцето с водата от ваничката. Със същата ръка можете да поставите малко шампоан или сапун във ваничката и да измиете телцето.
 

Помнете!

Главичката се мие последна. Тя е най-богато кръвоснабдена и ако се измие първа, детето може да се охлади. Добре е, когато миете главата, лицето да е обърнато надолу към ваничката. Така шампоанът и водата няма да влизат в очите и в устата на бебето.
В края на банята облейте бебето с предварително приготвената чиста вода в отделен съд (кана) с подходяща температура – 37 ºС. По телцето не бива да остава шампоан. Тази стъпка е добре да поеме помощникът в къпането.
След това извадете бебето от ваничката и го поставете върху мека затоплена хавлийка. Внимателно подсушете главата и телцето. Не трийте, а леко потупвайте, за да попие водата. Особено важно е да подсушите гънките на вратлето, мишниците, около гениталиите, крачетата и ръчичките. След това намажете с бебешки крем или с лосион цялото телце, ръцете и лицето, зад ушите и всички гънки.
Очите почистете с физиологичен разтвор или с преварена вода. Всяко око – с отделен тампон. Правете го от външния към вътрешния ъгъл на окото. Ушите попийте от водата с щифче с ограничител. Внимателно поставете чистата еднократна пелена, след което облечете чисти затоплени дрешки и започнете храненето.

Това „Не!”
 Никога не оставяйте бебето само във ваничката, дори и когато вече стане по-голямо и може да седи! То лесно може да се подхлъзне и да се удави за по-малко от една минута. Ако ви се налага да отидете донякъде, извадете бебето от ваничката, увийте го с хавлийка и го вземете със себе си.


 Не го слагайте във ваничката, докато не сте приготвили напълно водата и не сте проверили температурата й. Може да има бърза смяна на температурата на течащата вода и да охладите или да попарите нежната кожа на бебето.

Доц. д-р Боряна Слънчева, педиатър, неонатолог
началник на Неонатологична клиника
СБАЛАГ „Майчин дом” – София