Хремата е много често срещан проблем сред бебетата и малките деца. Освен че предизвиква дискомфорт, тя пречи на тяхното хранене и на съня им. В повечето случаи причината за течащия или запушен нос е настинка.

Мощна, сурова, отворена и любяща - красотата на кърменето, представена в снимки

Почти всички деца се сблъскват с нея преди навършването на първата годинка. Трудно е да бъде избегната, тъй като съществуват стотици вируси, които я причиняват, а заради неукрепналата си имунна система малките са много уязвими към вирусни инфекции.

Знаменити майки споделят снимки, на които кърмят

Другите симптоми на настинката са кихане, леко повишена температура, намален апетит, нарушения в съня. Заради стичащите се в гърлото секрети е възможно детето да има кашлица, хрипове или да диша по-учестено.

Хремата обичайно започва с воднист бистър секрет, който впоследствие става слузест до жълто-зелен (тогава вече е възможно да се касае за наслагване на бактериална инфекция).

SOS! Открихме 6 красиви, стилни и удобни рокли под 60 лева

Въпреки че настинката не е сериозно състояние и преминава сравнително леко, задължително заведете бебето на лекар, ако забележите някое от следните:

 • Не може да яде и да спи, налице са признаци на дехидратация – пелената не е намокряна в рамките на 6-7 часа, детето става вяло, отпуснато или не „произвежда” никакви сълзи
 • Симптомите на настинката, колкото и да са леки те, не отшумяват в рамките на 2-3 седмици след тяхната поява
 • Бебето е под 3-месечна възраст и има температура от 38 градуса или е между 3 и 6-месечна възраст и температурата е 39 градуса
 • Изпитва трудности с дишането
 • Гърлото е постоянно възпалено
 • Състоянието се влошава, вместо да се подобрява

Как да се справите с хремата?

Както вече споменахме, в повечето случаи хремата се дължи на вирусна инфекция. Но е известно, че антивирусните лекарства не са подходящи за бебета и малки деца. Все пак има начини, с които да помогнете на пеленачето при течащ или запушен нос. Освен че ще облекчите дискомфорта му, ще предотвратите влошаването на инфекцията и преминаването й към долните дихателни пътища. Не забравяйте, че ако кърмачето няма навършени 3 месеца, задължително трябва да бъде прегледано от лекар още при появата на първи признаци на настинка.

 • Физиологичен разтвор. Ако бебето е под 6-месечна възраст, опитайте се да капнете няколко капки във всяка ноздра. След това можете с бебешки аспиратор за нос да издърпате секретите.
 • Използвайте хомеопатия. През първите няколко месеца след раждането на детето употребата на традиционни лекарства не е препоръчителна. Те трябва да се използват само в крайни случаи и то задължително след консултация с лекар. Добрата новина е, че има хомеопатични медикаменти, които са напълно щадящи и безопасни за приложение и за съвсем малки деца, дори новородени. Такъв е спреят за нос Инфлуназал - удобен, ефективен и изцяло подходящ за бебета под 1 г. За разлика от традиционните капки за нос, може да се използва дълго време, не води до привикване или до други нежелани ефекти. Съставен е на базата на хомеопатичната Луфа. Спреят повлиява възпалението и отока на носната лигавица, отпушва носа. Освен това улеснява отделянето на засъхналите от секрета корички, които допълнително затрудняват дишането. Ако бебето е под 1 г., впръсквайте по веднъж във всяка ноздра 2 пъти на ден. За деца над 1 г. се препоръчва 3х1 впръскване във всяка ноздра на ден.
 • Добавете минерални соли. Ефектът от Инфлуназал ще бъде още по-бърз, ако го комбинирате с приема на Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз. Те са минерални субстанции, разредени на хомеопатичен принцип. Това ги прави високо ефективни, защото се намират в естествена за тялото концентрация и безпроблемно се усвояват от клетките. Могат да се дават още от първия ден от живота на детето. При бистър секрет - Шуслерова сол № 3 железен фосфат („Бърза помощ” за организма, когато има възпаление, дава му енергия и сила да се пребори с вируса) и сол №8 натриев хлорид (регулира телесните течности). Ако няма подобрение и секретът придобие белезникав цвят, добавете и сол №4 калиев хлорид (солта на лигавиците, помага за изчистването на лепкавите бели секрети). При жълто-зелен секрет е подходяща комбинацията от Шуслерови соли №3, №6 калиев сулфат (ще предотврати хронифицирането на инфекцията) и №8. В острия период на заболяването давайте по 3 таблетки от всяка сол дневно, а след настъпване на подобрение продължете приема за още няколко дни с по 2 таблетки от всяка. За бебета солите се разтварят във вода и течността се дава с лъжичка на малки глътки, начесто.
 • Осигурете влажност на въздуха. Тя ще улесни дишането по време на сън. Сложете овлажнител в стаята, в която спи бебето. Ако нямате такъв, можете да поставите съдове с вода в близост до отоплителния уред.  За облекчаване дишането на детето ще помогне и 10-минутно стоене в банята при пуснат душ на най-гореща степен. Парата ще отпуши нослето му.
 • Поддържайте бебето добре хидратирано. Осигуряването на достатъчно течности на организма ще помогне за втечняването на секрета.
 • Дръжте го в изправена позиция. Вероятно сами сте забелязали, че когато сте с хрема и сте легнали, състоянието ви се влошава – носът става още по-запушен и не можете да дишате през него. Същото се получава и при бебето. Затова се старайте то да прекарва повече време в изправена позиция. Например през деня го слагайте да спи в слинг или в столчето за кола. По този начин ще улесните оттичането на секрета.