Когато бебето е с хрема

Хремата е много често срещан проблем сред бебетата и малките деца. Освен че предизвиква дискомфорт, тя пречи на тяхното хранене и на съня им.

В повечето случаи причината за течащия или запушен нос е настинка. Почти всички деца се сблъскват с нея преди навършването на първата годинка. Трудно е да бъде избегната, тъй като съществуват стотици вируси, които я причиняват, а заради неукрепналата си имунна система малките са много уязвими към вирусни инфекции. Другите симптоми на настинката са кихане, леко повишена температура, намален апетит, нарушения в съня. Заради стичащите се в гърлото секрети е възможно детето да има кашлица, хрипове или да диша по-учестено. Хремата обичайно започва с воднист бистър секрет, който впоследствие става слузест до жълто-зелен (тогава вече е възможно да се касае за наслагване на бактериална инфекция).

Въпреки че настинката не е сериозно състояние и преминава сравнително леко, задължително заведете бебето на лекар, ако забележите някое от следните:

 • Не може да яде и да спи, налице са признаци на дехидратация – пелената не е намокряна в рамките на 6-7 часа, детето става вяло, отпуснато или не „произвежда” никакви сълзи
 • Симптомите на настинката, колкото и да са леки те, не отшумяват в рамките на 2-3 седмици след тяхната поява
 • Бебето е под 3-месечна възраст и има температура от 38 градуса или е между 3 и 6-месечна възраст и температурата е 39 градуса
 • Изпитва трудности с дишането
 • Гърлото е постоянно възпалено
 • Състоянието се влошава, вместо да се подобрява

Как да се справите с хремата?

Както вече споменахме, в повечето случаи хремата се дължи на вирусна инфекция. Но е известно, че антивирусните лекарства не са подходящи за бебета и малки деца. Все пак има начини, с които да помогнете на пеленачето при течащ или запушен нос. Освен че ще облекчите дискомфорта му, ще предотвратите влошаването на инфекцията и преминаването й към долните дихателни пътища. Не забравяйте, че ако кърмачето няма навършени 3 месеца, задължително трябва да бъде прегледано от лекар още при появата на първи признаци на настинка.

 • Физиологичен разтвор. Ако бебето е под 6-месечна възраст, опитайте се да капнете няколко капки във всяка ноздра. След това можете с бебешки аспиратор за нос да издърпате секретите.
 • Използвайте хомеопатия. През първите няколко месеца след раждането на детето употребата на традиционни лекарства не е препоръчителна. Те трябва да се използват само в крайни случаи и то задължително след консултация с лекар. Добрата новина е, че има хомеопатични медикаменти, които са напълно щадящи и безопасни за приложение и за съвсем малки деца, дори новородени. Такъв е спреят за нос Инфлуназал - удобен, ефективен и изцяло подходящ за бебета под 1 г. За разлика от традиционните капки за нос, може да се използва дълго време, не води до привикване или до други нежелани ефекти. Съставен е на базата на хомеопатичната Луфа. Спреят повлиява възпалението и отока на носната лигавица, отпушва носа. Освен това улеснява отделянето на засъхналите от секрета корички, които допълнително затрудняват дишането. Ако бебето е под 1 г., впръсквайте по веднъж във всяка ноздра 2 пъти на ден. За деца над 1 г. се препоръчва 3х1 впръскване във всяка ноздра на ден.
 • Добавете минерални соли. Ефектът от Инфлуназал ще бъде още по-бърз, ако го комбинирате с приема на Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз. Те са минерални субстанции, разредени на хомеопатичен принцип. Това ги прави високо ефективни, защото се намират в естествена за тялото концентрация и безпроблемно се усвояват от клетките. Могат да се дават още от първия ден от живота на детето. При бистър секрет - Шуслерова сол № 3 железен фосфат („Бърза помощ” за организма, когато има възпаление, дава му енергия и сила да се пребори с вируса) и сол №8 натриев хлорид (регулира телесните течности). Ако няма подобрение и секретът придобие белезникав цвят, добавете и сол №4 калиев хлорид (солта на лигавиците, помага за изчистването на лепкавите бели секрети). При жълто-зелен секрет е подходяща комбинацията от Шуслерови соли №3, №6 калиев сулфат (ще предотврати хронифицирането на инфекцията) и №8. В острия период на заболяването давайте по 3 таблетки от всяка сол дневно, а след настъпване на подобрение продължете приема за още няколко дни с по 2 таблетки от всяка. За бебета солите се разтварят във вода и течността се дава с лъжичка на малки глътки, начесто.
 • Осигурете влажност на въздуха. Тя ще улесни дишането по време на сън. Сложете овлажнител в стаята, в която спи бебето. Ако нямате такъв, можете да поставите съдове с вода в близост до отоплителния уред.  За облекчаване дишането на детето ще помогне и 10-минутно стоене в банята при пуснат душ на най-гореща степен. Парата ще отпуши нослето му.
 • Поддържайте бебето добре хидратирано. Осигуряването на достатъчно течности на организма ще помогне за втечняването на секрета.
 • Дръжте го в изправена позиция. Вероятно сами сте забелязали, че когато сте с хрема и сте легнали, състоянието ви се влошава – носът става още по-запушен и не можете да дишате през него. Същото се получава и при бебето. Затова се старайте то да прекарва повече време в изправена позиция. Например през деня го слагайте да спи в слинг или в столчето за кола. По този начин ще улесните оттичането на секрета.