Хремата е досадна – особено за бебетата. Когато нослето е запушено, сученето от гърдата или от шишето е затруднено. Освен това хремавите бебета често имат и болки в ушите, тъй като при запушен нос средното ухо не се проветрява добре и бързо се възпалява. Когато се диша през устата, заспиването и сънят са мъчителни. За съжаление хремата при бебетата не може да се предотврати, но затова пък може да се облекчи.


Почистете носа на детето. Ако през него преминава макар и малко въздух, често помагат няколко капки кърма, подсладен чай от лайка или разтвор от морска сол (продава се в аптеките). Напълно запушеният нос се нуждае от капки или спрей за отбъбване на лигавицата, но те не трябва да се прилагат повече от една седмица, за да не се увреди лигавицата на носа. Разбира се, трябва да са предписани от лекар.

Отстранете внимателно секрета. Втвърденият секрет се издърпва най-лесно с навито памуче или с върха на пръстите, без да се засяга задната част на носните кухини.
Давайте на детето да пие много течности. Те помагат за втечняване на секрета, който след това изтича по-лесно, и успокояват лигавицата.

Подложете плоска възглавница или навита кърпа под матрака на бебешкото креватче, където е главата. Когато главата е леко повдигната, детето диша по-добре, а секретът изтича по-лесно напред, а не назад към гърлото.
Окачете няколко мокри кърпи в детската стая – по-високата влажност на въздуха улеснява дишането.