Ако бебето ви плаче само през нощта и не ви оставя да спите, сигурно има някаква причина за това. На какво обаче се дължи неговото неспокойство? Добре е да разберете защо мъничето ви се тормози и да отстраните дразнителите. Така и то, и вие ще спите сладко.


Една от често срещаните причини за нощния плач е гладът. Понякога бебето реве, защото не е поело достатъчно количество кърма при вечерното хранене. Предложете му да суче, за да се уверите, че не е гладно.

Коликите също са един от възможните дразнители. При тях лицето на бебето се зачервява, то свива крачета и се опитва да ги притисне към коремчето си. За съжаление неприятните болки се появяват най-често вечер или през нощта. Решението на този проблем са специалният чай и капките, които може да намерите в аптеките. Понякога и носенето на ръце, като притискате коремчето на малкото човече, също помага.
Възможно е бебето ви да плаче, защото денят му е бил прекалено напрегнат и е било подложено на стрес. Мозъкът на малките деца трябва да усвоява много повече информация през деня, отколкото мозъка на възрастните. Така дори посещението на любимата баба или на братовчедите може да се окаже прекалено емоционално натоварване за детето. Резултатът е силен плач през нощта, чрез който то преодолява стреса. Възрастните разпускат, като танцуват, пият, пушат или имат някакво хоби – за мъничетата подобни отдушници не съществуват.

Универсалното решение срещу нощния плач е прегръдката на мама. В ръцете ви детето ще се чувства сигурно и защитено. Опитайте се да не го подлагате на силно емоционално натоварване през деня. Бъдете уверена, че с течение на времето коликите ще преминат.
Когато мъничето се успокои, поставете го нежно на леглото. Погледнете го в очите и му кажете няколко мили думи. Гласът ви е най-добрата утеха за бебето. Погалете го по главата, по гръбчето и ръчичките.

Дора Ангелова
психолог