Безалкохолните напитки са неразделна част от храненето както на съвсем малките, така и на най-възрастните. Проучване, направено наскоро, показа, че само в САЩ безалкохолните са по-предпочитани от кафето и чая. У нас само за първите три месеца на 2009 г. са изпити 308 млн. литра. Въпреки че производителите и вносителите на разхладителните питиета се оплакват, че през последната година консумацията намалява, все още много българи не се отказват от чаша „Миринда” или кока-кола. Всеизвестен факт е, че прекаляването с безалкохолни води до увеличение на теглото и понижаване на имунната система. Много дами мислят, че ако обаче пият диетични напитки, ще намалят тези рискове. Уви, дори с тези напитки не бива да се прекалява, особено през бременността. Проучвания показват, че хората, които предпочитат диетичните безалкохолни, хапват повече и драстично наддават на тегло. Някои учени твърдят, че тези питиета могат да доведат до метаболитен синдром, симптомите на който са високо кръвно налягане и повишен холестерол. Те от своя страна пък увеличават риска от поява на сърдечно-съдови заболявания и диабет. 


Важно е бъдещите майки да знаят, че диетичните напитки съдържат веществото аспартам – изкуствен подсладител, който е около 200 пъти по-сладък от захарта. След като попадне в стомаха, аспартамът се разтваря на метанол, аспартат и фенилаланин. През последните години учените спорят доколко опасни могат да се окажат тези вещества. Засега няма категорични доказателства, че подсладителят е вреден. Той е изключително популярен по света и се използва както в диетичните напитки, така и в дъвките и в храните за диабетици. Годишната му консумацията е  около 16 000 тона. Одобрен е от Европейската агенция по безопасност на храните, както и от Американската асоциация за бременност и майчинство. Според тези институции аспартамът може да се приема под формата на диетични напитки, дъвки и храни през бременността и по време на кърменето, но само в умерено количество. Жените, които страдат от фенилкетонурия, трябва да го избягват, тъй като той има високо съдържание на фенилаланин.

Ето защо най-добре ограничете приема на диетични напитки през 9-те месеца и не забравяйте, че водата е най-подходяща както за вас, така и за бебето.

Донка Митева
диетолог