Замисляли ли сте се как се отразява всеки ден върху организма ви храната, която си купувате? Баничка, пица или домат с генно модифицирани организми (ГМО)? Проучвания, направени наскоро от американски учени, показват, че при жените, които се хранят с прекалено мазни храни, рискът да се разболеят от ендометриоза значително се увеличава. Това заболяване е често срещана причина за женското безплодие. При него клетки, характерни за вътрешната обвивка на матката, се откриват на други места в организма, включително в червата, пикочния мехур и маточните тръби. Това предизвиква силни болки по време на менструация. При слепването си тези клетки могат да запушат тръбите и да се наложи оперативното им отстраняване.Учени са изследвали начина на хранене на повече от 70 000 жени. Резултатите сочат, че рискът при тези, които се хранят с прекалено мазна храна, се увеличава с 48%. Добрата новина е, че този процент може да се намали, ако дамите включват в менюто си „добрите” омега 3-мастни киселини. Те се съдържат в рибите от студените морета – сьомга, риба тон, сардина, скумрия, както и в маслото от ленено семе.


Учените смятат, че промяната на диетата – с намаление на приема на прекалено мазни храни и увеличение на „добрите” омега 3-мастни киселини – може да повлияе дори върху началните симптоми при жените, които вече имат ендометриоза. Това предстои да се докаже при следващо проучване.

Специалистите са на мнение, че бъдещите майки трябва да  ограничават пържените храни, бързата закуска, чипса и винаги внимателно да четат етикетите, когато купуват готовите продукти.