Група от водещи педиатри твърди, че не е редно автоматично да се предписват антибиотици за лечение на деца с остри синусови инфекции. Вместо това, трябва да се създаде друг подход: „наблюдавай и изчакай”, в случай, че инфекцията може да се „изчисти” от само себе си. Това се казва в новите препоръки на Американската академия на педиатрите.

„Ако детето не изглежда твърде болно, лекарят може да изчака два-три дни, за да види дали организмът няма да се пребори сам.”, казва д-р Ellen Wald, председател на подкомисията, занимаваща се с острия синузит. От 2001 г. се препоръчва антибиотично лечение за всички деца, диагностицирани с остър бактериален синузит, продължаващ повече от 10 дни. Сега лекарите могат допълнително да наблюдават децата още 3 дни, за да видят дали симптомите отслабват без антибиотично лечение. „Ако детето изглежда много болно, тогава не бихме чакали и ден, а незабавно бихме започнали с антибиотик. Новите препоръки, публикувани онлайн в списание „Pediatrics, са предизвикани основно от загрижеността на педиатрите по отношение на антибиотиочната резистентност, споделя още тя. Има голяма прилика между обичайната настинка и острия синузит, в резултат на което на деца, които нямат бактериална инфекция, често се предлага антибиотик. Според Ellen Wald, ако се изписват по-малко антибиотици, тогава проблемът с антибиотичната резистентност ще бъде контролиран. Около 7% от децата, които посещават лекарския кабинет, търсейки помощ за респираторно състояние, имат остър синузит. Повечето случаи на остър синузит се развиват от обичайна настинка. Настинките обикновено продължават между 5 и 7 дни, като пикът е в рамкита на третия ден, казва Wald.

Острият синузит рядко се развива в животозастрашаващо заболяване, но може да е много болезнен и да причини сериозен дискомфорт. Симптомите на синузита включват течащ нос, постоянна кашлица през деня, главоболие и треска.

Друг специалист в областта, д-р Джордан Джоузефсън, алерголог и специалист по синусите в болница Ленъкс Хил в Ню Йорк, споделя че тези факти повишават необходимостта родителите да търсят педиатри, които са умели в диагностицирането и наблюдението на синузит. Това е особено важно при деца с продължителни и повтарящи се проблеми със синусите, допълва той. „Лечението на хроничен синузит не е проста задача и мисля, че е важно пациентите да се консултират с лекар, който наистина разбира симптомите на заболяването и може да определи дали антибиотиците са необходими”, казва още Джоусефсън.