За никого не е тайна, че малчуганите имат нужда от здрав и продължителен сън. Бебетата трябва да спят поне 14–15 часа дневно, по-големите (от 1 до 3 год.) – 12–14 часа, а каките и батковците (от 3 до 5 год.) – 10–12 часа. За съжаление обаче повечето съвременни родители признават, че рядко децата им почиват толкова, колкото е необходимо.


Последни проучвания на Националната асоциация по съня в Ню Йорк показват, че 2/3 от децата имат нужда от повече и по-качествен сън. А липсата му може да доведе до отслабване на имунната система, както и до по-сериозни заболявания. Малкото сън се отразява зле на настроението, на запаметяването, дори на обноските.

Без сън – дебело
Проучванията доказват, че децата, които спят по-малко, са по-дебели. Каква е връзката? Наскоро откритият хормон лептин, който подпомага метаболизма и разграждането на мазнините (съответно стимулира слабеенето), се отделя по време на сън.

С рани по коляното
Всяка майка знае, че с наближаването на часа за спане детето става по-агресивно. То започва да скача, да тича и да буйства.... Специалистите твърдят, че рискът от нараняване преди сън е два пъти по-голям, отколкото през деня. Затова бъдете особено внимателни в този период. Ако обаче детето не спи достатъчно, опасността от рани по колената нараства двойно.

Сън за гений
Липсата на сън се отразява върху изобретателността и възможността на децата да се справят с проблеми. Малчуганите, които не си лягат навреме, са по-разсеяни и трудно научават песничките и стихотворенията в яслата (детската градина).

Сълзите на Орфей
Ако детето не спи достатъчно, то може да стане прекалено емоционално и трудно ще се справя с препятствията, с които ще се сблъсква, сочат още проучванията. Недоспалите по-често плачат и са по-затворени.

Нощна магия
Най-добрият начин да подпомогнете детския сън е още отрано да създадете на малчугана режим на лягане. Стриктно спазвайте правилата. В определен час детето трябва да измие зъбките си, да се облече, да изслуша приказката за лека нощ и да загаси лампата. В никакъв случай не променяйте ритуала.
Не оставяйте малчугана да тича из къщата точно преди сън – така адреналинът му се покачва и дълго след това детето няма да може да заспи.

Препятствия пред съня
То казва:
“Искам още малко да си поиграем”, “Мамо, пак ми се пие вода... разкажи ми друга приказка... прегърни ме пак...”
Какво означава? Детето има нужда да контролира ситуацията. Това е начинът да определи и часа, в който да ляга да спи.
Какво да правите? Вероятно скоро ще установите най-честите детски капризи и ще може да ги изпълнявате още преди да е дошло времето за сън.
Осигурете чашата с вода преди вашето слънчице да си е легнало, прочетете две приказки още следобед, прегръщайте го, докато играете... Изпълнете само един от капризите му преди лягане и след това загасете лампите. Не се оставяйте то да ви разиграва. Една прищявка е допустима, но не повече!

Кошмари
Всяка нощ детето ви се буди с крясъци и иска да го прегръщате или тича при вас обляно в сълзи.
Какво означава? Кошмарите могат да споходят детето на всяка възраст. Това се случва най-често, когато малчуганът е преуморен или превъзбуден.
Какво да правите? Ако кошмарите се повтарят, най-добре преди сън направете обиколка на стаята, за да види малчуганът, че няма нищо страшно. Може да останете с него няколко минути. На следващия ден го помолете да ви разкаже какъв е бил страшният сън.
Нощен терор
Смразяващи кръвта крясъци и мятащо се в леглото тяло – гледката е ужасяваща. Все едно вашето дете е обладано от зъл дух.
Какво означава? Никой не знае кое точно предизвиква нощните безпокойства при децата. Най-често те се случват в първата половина на нощта.
Какво да правите? Не будете детето. Останете с него и го прегърнете. Обикновено тези епизоди не продължават повече от 5 мин. В случай че се повтарят всяка вечер, най-добре събуждайте малчугана половин час преди да е започнал да вика – обикновено безпокойството идва по едно и също време. Най-вероятно инцидентите ще отшумят след седмица.

Саботьори на съня
Сигурно знаете, че ако в детската стая е прекалено студено или топло, това може да смути детския сън. Но има и други неща, които пречат на заспиването.
Гледането на телевизия. Дори и детските предавания могат да смутят нощния покой. Забранете гледането на телевизия един час преди времето за спане.
Кофеинът. Той се съдържа не само в кока-колата и в шоколада, но и в някои други газирани напитки. Четете внимателно етикетите, преди да дадете на вашето 3-годишно сладурче да пие нещо газирано преди лягане.
Упражнения. Ако вашето дете е физическо активно 3 часа преди сън, това може да попречи на съня му.
Ярката светлина. Половин час преди да сложите детето да спи, намалете светлината в стаята му. Така то само ще усети, че е дошло време за пътуване в страната на сънищата.