Синът ми е на 2 години и има затруднения при дишането, а може би и астма. Успокоиха ме, че след пубертета този проблем ще премине. Така ли е?

Ако детето ви има проблем в момента, той трябва да се диагностицира и да се лекува. Винаги съществува надежда с израстването на детето проблемът да отпадне. При този вид алергии това става в около 10% от случаите. Бронхите преминават през различни етапи на развитие от раждането до пубертета. С израстването техните стени стават по-плътни, структурата им съзрява и белият дроб започва да функционира по-добре. Това обаче не значи, че проблемът ще изчезне напълно.


Ако алергията на детето ви се е появила, когато то е било на около 6-месечна възраст или по-рано, обикновено това означава, че тя е породена от незрелостта на белия дроб. В такива случаи с израстването на детето заболяването изчезва. По-тежките алергии обаче не преминават през пубертета. Ето защо е важно те да се лекуват навреме.
Запомнете, че не всяко затруднено или “свиркащо” дишане е алергия или астма. В кърмаческата възраст причините за това състояние са много (попадане на чуждо тяло в дихателните пътища, муковисцидоза, респираторна инфекция..).