“Търся детегледачка на 4-часов работен ден – от понеделник до петък и извънредно в почивните дни.” Това е най-често срещаната обява, която дават вечно заетите родители, спешно нуждаещи се от помощ в домакинството.
В много случаи животът налага и майката, и таткото да работят. Когато обаче бабите и дядовците не са наблизо, трябва да се търси вариант кой да се грижи за детето и тогава на помощ идва детегледачката. Никак не е лесно да попаднете на жена, която отговаря на всичките Ви изисквания. Повечето родители искат помощничката да се грижи за детето, да го храни и преоблича, да го възпитава и забавлява, и то по възможност така, както лелките в яслата или в детската градина. Статистиката показва, че най-често родителите имат нужда от бавачка, докато бебето е малко – под 1 годинка. През първите няколко месеца майката е непрекъснато до своето отроче, но скоро се налага тя да се върне на работа и това прави ситуацията много по-сложна. Около 26% от родителите търсят помощта на детегледачката, когато детето е между 1 и 3 години. След тази възраст то вече тръгва съответно на ясла или на детска градина и грижите за него значително намаляват. По-малко са майките и татковците, които искат някой да наглежда “голямото” им 6- или 7-годишно дете.

Кога е нужна детегледачката
Все още в България майките използват правото си на дълга отпуска и остават у дома, за да се грижат за малкото съкровище. Понякога обаче ситуацията налага те да се върнат на работа или просто искат няколко часа да се посветят изцяло на любимия мъж. Най-често родителите прибягват до услугите на бавачка, когато излизат вечерно време или плануват кратка екскурзия през събота и неделя. За съжаление почти всички ясли и детски градини работят до 17 ч., което рядко съвпада с по-дългите служебни задължения на мама и татко и се налага някой да взема малчуганите и да ги връща вкъщи. Това е втората основна причина, поради която родителите се оглеждат за детегледачка. Третата е лятната ваканция. През този сезон много от детските заведения затварят врати и майките са изправени пред проблема какво ще прави детето само вкъщи. И тогава решението е то да се повери на някоя опитна жена.

Как да я намерите
Родителите търсят сериозен и отговорен човек, на когото да оставят детето си, а често и целия дом. Ето защо много трудно е да се доверите на някой непознат. Около 70% от родителите наемат детегледачка след препоръки на близки и приятели. Информацията “от ухо на ухо” е най-често срещаният начин, за да намерите добра помощничка в отглеждането. Малко са родителите, които прибягват до обявите или до агенциите за работа.

Идеалната… за Вас
У нас детегледачките обикновено са пенсионирани дами – често бивши детски учителки или медицински сестри, решили да добавят някой лев към пенсията си. Рядко може да срещнете млади момичета, които да се заемат с тази нелека задача – да се грижат за малко бебе. Повечето родители предпочитат улегнали, възрастни жени, смятайки, че те са по-отговорни и ще полагат по-големи грижи. 77% от родителите търсят детегледачка с опит и с добри препоръки. Освен това тя трябва и да е здрава (изисквайте медицинско свидетелство), търпелива, внимателна и грижовна, но и решителна и инициативна.

Цената на услугата
Обикновено тя е по договаряне и зависи от квалификацията на бавачката и от нейния опит. Цените варират между 4 и 6 лв. на час, а често стигат и до 10 лв.