След като отпразнувахте половин годинката на вашето бебе, то вече навлиза в периода на още по-активното движение. Ще остане мил спомен за вас как детето ви си кротува в креватчето и основното му занимание е да се заглежда нагоре–наляво–надясно, но от почти статично положение.


На 7 месеца детето става все по-подвижно. Оттук идва и предупреждението към мама – да не го оставя задълго само. Постоянно го дръжте под око – човечето е толкова пъргаво и импулсивно, че инцидентът дебне отвсякъде...

Какво може
Седеммесечното бебе е като пумпал – щом е будно, не се задържа много-много в положение по гръб, а веднага се обръща, и то на двете си страни. Има и стратегия, когато иска да го вземете – леко повдига глава и протяга ръцете си. Прави го доста настоятелно, така че трудно ще му откажете. Ако го хванете, се повдига почти самостоятелно. В положение по корем детето стабилно вдига главата си. Измества тежестта си и се опитва да се изправи, като притегля краката си под корема.
За 7-месечното човече е голямо удоволствие непрекъснато да повтаря заучени действия. Тренировките не му омръзват, нито го уморяват. То може да се обръща от гръб по корем и от корем по гръб, да пълзи самостоятелно (някои пропускат тази дисциплина и направо овладяват прохождането), да седи със или без помощ, да хваща предмети. Детето става по-стабилно в седнало положение. Ако се наклони встрани, не залита, а изпъва ръце и разтваря пръсти, за да поеме тежестта си. На тази възраст всичките му стави имат добра подвижност.


Когато вашето дете посяга към предмети, прави опити само да се стабилизира, което не винаги му се удава. То хваща различни по големина предмети. Занимателно му е да ги пренася от едната в другата си ръка, като координацията при тези действия непрекъснато се усъвършенства.
Вашето дете става все по-ококорено, очите му трескаво и с любопитство шарят наоколо, "искат" повече, отколкото позволяват двигателните му умения. Пръстите на ръцете му са разтворени и вече са подготвени и за по-фини действия. Детето оглежда хванатия от него предмет. Докосва, пипа вещите и свиква да отличава различните материи, приятни и неприятни за пипане повърхности.
При седеммесечното бебе постановката на ръцете при хващане зависи от обема и формата на предметите. Направете опит: подайте топка на детето си и ще видите, че то ще посегне да я хване с две ръце, а дрънкалката – с една ръка.
Малкият човек вече произнася първите срички като "ма-ма", "да-да", "па-па". Сигурно не скривате гордостта си, защото сте убедени, че това са обръщения към най-близкото му обкръжение. Детето имитира звуци, като видоизменя някои от тях. “Говоренето” много му харесва и то го извършва с подчертано удоволствие. Обича да повтаря и собствените си звуци.
Вашето човече общува с околния свят и чрез очите си. То се радва, когато види познати лица и изпитателно наблюдава непознатите. Детето прави впечатление на плахо, но не винаги се срамува. Умее да слуша внимателно, различава строгия от приятелския тон и реагира съответно. То се обръща по посока на звуци и шумове. Започва все по-хитро да използва и рева, за да привлича вниманието към себе си и своите потребности. Плаче силно или тихо. "Недоволството" му се променя в зависимост от причината, която го е предизвикала. Продължава да го забавлява образът му в огледалото. Движенията на очите на седеммесечното човече са добре координирани. Има синхрон и между ръцете и очите.
Контактите с околния свят стават по-активни. Детето започва да избира хората, които са му приятни. В този период няма съмнение, че най-любимият му човек е мама. Обръща се, когато го назовавате по име.
Вашето дете е любопитно и с интерес опознава околния свят. Благодарно е за всяка оказана му помощ. По-доброто двигателно развитие разширява неговия хоризонт. Любопитството го стимулира да усъвършенства стабилността си, а развитието на движенията – да се сприятелява със света около себе си.
Повишената активност по време на бодърстването осигурява на детето по-дълбок сън. Разходките и чистият въздух съдействат за по-бързото му заспиване. Неговият сън става по-спокоен и не се налага нощем да го утешавате с водичка. Когато се събуди, а наоколо е тихо, то се заиграва в креватчето. Щом обаче чуе шум, веднага започва да издава силни звуци, за да напомни за себе си и да привлече вниманието.
Около 7-месечната възраст обикновено детето вече се е сдобило и с първото зъбче. Не се притеснявайте, ако при вашето процесът се забавя. Сигнали за пробива са неспокойствие, раздразнителност, постоянно пъхане на ръчичките в устата и чесане на венците. Не приемайте повишената телесна температура като нещо естествено придружаващо поникването на зъбче – консултирайте се с педиатъра за причината.

Храната се разнообразява
В началото на седмия месец още едно кърмене се замества с нова храна. Това е попарата, която се приготвя от сухар, масло и обезсолено (!) сирене. Тя е много вкусна, хранителна и повечето деца я изяждат с апетит. Тъй като е по-бавносмилаема, най-добре я давайте сутрин в 10 ч., а следващото хранене да е след 3 ½–4 часа. От тази възраст на детето разнообразявайте менюто и със супа от зеленчуци или с бульон от крехко пилешко или телешко месо. Те възбуждат апетита и са богати на минерални соли. Но тъй като хранителните качества на супата и бульона са недостатъчни, не ги давайте в голямо количество и в никакъв случай надробени с хляб като самостоятелна храна. Дневното количество да е около 30 мл. Добре е супата или бульонът да се консумират преди пюрето. По-голямото им количество (около 50 мл) се препоръчва само при деца с намален апетит, като се консумират 15–20 минути преди хранене, за да стимулират апетита.
Давайте на детето през ден по половин твърдо сварен жълтък и месно-зеленчуково пюре. Не забравяйте плодовата каша и плодовия сок.
От голямо значение за правилното храносмилане е колкото може по-рано, още от 7-ия месец, детето да се научи да яде по-твърди храни – бисквита, коричка от пшеничен хляб и др. Вашето дете яде бисквита, ако му я подадете. Започва да пие от чашата, която вие държите. То яде без съпротивление от лъжичката. Ако обаче му предложите нещо, което не му харесва, затваря силно устата си.
Вероятно ви вълнува въпросът кое пюре е по-полезно – домашно приготвеното или купеното от магазина.
Предимството на готовите пюрета е, че са съобразени както по съдържание, така и по консистенция със съответната възраст на детето. Така предназначените за деца от 5- до 8-месечна възраст са по-концентрирани и по-едро смлени – с размер на частиците до 2 мм (при пюретата за деца от 3- до 5-месечна възраст размерът на частиците е до 0.2 мм). Това е важно условие за развитието на дъвкателния апарат на кърмачето.
Не забравяйте, че всички храни, които давате на детето (независимо от възрастта му), то вече трябва да яде с лъжичка, а не с биберон. Дневното количество храна на 7-месечното бебе е около 1/8 от теглото му.
През седмия месец вашето дете се храни пет пъти дневно през 3 ½ часа и спи през деня 3 пъти по 1 ½ часа. Нощният сън продължава 10 часа.

Как да му помогнете

 • Отделяйте повече време за игри и закачки с бебето.
 • Говорете му, като променяте тона си – това видимо ще го забавлява.
 • Хранете го седнало на специално столче.
 • Подавайте му разнообразни по форма, изработка и големина предмети.
 • Задавайте му по-често въпроси “Къде е...?”. Пускайте му да слуша детски песнички и приказки.
 • Разнообразявайте компанията му – и у дома, и навън.
 • Давайте му да пие от чашка с наконечник.

  Консултирайте се с педиатър, ако:

 • Детето не проявява интерес към предмети и желание да ги докосва.
 • Не “бърбори”, изговаряйки определени срички.