Дъщерите са чудесни! Издръжливи и чувствителни, находчиви и дипломатични, целенасочени и умни. С много неща се справят по-добре от момчетата. Въпреки това те се нуждаят от окуражаване – за да изглеждат и в собствените си очи толкова способни, колкото са в действителност.

Не само статистика
Поздравления за майките на момичета! В малката си дъщеря те могат да видят сбъдването на голяма част от надеждите си.


Още повече, ако се числят към онези 70% от родителите в развитите индустриални страни, които предпочитат да имат дъщеря. Това желание не е изненадващо, като се напомнят всички предимства, с които са дарени момичетата. Като се започне още с очакваната продължителност на живота – според статистиката родените през 2005 г. в развитите индустриални страни момичета ще живеят 89 год., а момчетата – 81. 

Има и други доказани предимства.
 Малките момиченца са обградени с повече нежност и внимание както от членовете на семейството, така и от всички заобикалящи ги. Може би още от самото начало това ги прави по-уверени.

 Момчетата имат повече проблеми с адаптирането си към света. Около 70% от бебетата, при които плачът е силно изразен, са момчета. Родителите им се справят по-трудно с отглеждането им, отколкото родителите на момичета.
 Малките момичета по-бързо възприемат – когато им се посочи някаква опасност, те разбират предупреждението и се пазят. Момчетата например са по-склонни да пипнат с ръка горещата плоча на печката, за да се уверят, че ще ги заболи.
 Над 80% от децата, чиито рани се обработват в хирургичните кабинети, са момчета.
 Момичетата са много по-малко склонни към насилие от момчетата. Те умеят по-добре да се сдържат и успяват да решават конфликтите по мирен начин (с думи).
 Дъщерите по-рядко попадат в конфликти, породени от чувството за собственост. Те могат да играят кротко с приятелчета, докато момчетата постоянно изпитват нужда да мерят сили с останалите.
 И в училище момичетата се справят по-добре. При тях по-рядко се среща т.нар. дефицит на вниманието – много чест синдром при момчета.

Съвети към бащите на момичета
Станете мъжът на мечтите за дъщеря си. Вие сте първият мъж в живота на малкото си момиченце. От вас то получава представа за образа на другия пол. Отговорността ви е голяма. Би било чудесно, ако можехте често да сте такъв, какъвто искате да е бъдещият партньор на дъщеря ви. Той не би оставял винаги жена му да чисти с прахосмукачката, нали?
Научете се да й правите комплименти. Дъщерите очакват одобрителния поглед на баща си. Вашето момиченце иска да знае, че за вас то е прекрасно, достойно за обич и красиво. Бащините комплименти укрепват самочувствието на дъщерите. Затова не ги пестете!
Не се отнасяйте с момиченцето си като с рохко яйце. Обикновено бащите се грижат повече за момичетата, отколкото за момчетата. Внимавайте само с тази родителска опека да не ограничавате прекалено дъщеря си. Подкрепяйте я в нужния момент (например, когато губи равновесие при ходене), но я оставяйте да се справя и сама (когато предпочита да играе с приятелка вместо с татко, който в момента е свободен).
Намесвайте се в женската компания. Поначало връзката между майка и дъщеря е много силна. Често на момичето му е трудно да се разграничи от майка си. Тук важна е вашата роля на "положителен разделителен фактор", както специалистите определят бащите. Това означава да нарушавате "женското царство" и да не отивате например да спортувате сам, а да вземете дъщеря си, докато тичате по алеята в парка.
Запазете нежността към дъщеря си. Като бебе сте я къпали, но сега, когато е тригодишна, не смеете да го правите. Давайте на дъщеря си цялата нежност и близост, за които тя копнее. Ръцете на татко могат да галят, да мажат с крем, да решат косите...

Съвети към майките
Грижете се за добрата си фигура. Ако намирате, че сте твърде пълна, не говорете непрекъснато за това в присъствието на дъщеря си. През пубертета много момичета страдат от мания за свръхтегло. Колкото по-рано събудите интереса на дъщеря си към темата за диетите и теглото, толкова по-голяма е опасността един ден и тя да страда от такива комплекси.
Грижете се за разнообразна компания. Вие сте най-важният пример за дъщеря си. Но не може да притежавате всички женски качества. Затова поддържайте контакти с кръстницата, която няма деца, но има интересна професия. Или с приятелка, която е изключително забавна и остроумна... Показвайте на дъщеря си колко разнообразен може да е животът на жените.
Посягайте спокойно към грима, но не винаги. Отивате на театър и се гримирате пред огледалото. Дъщеря ви наблюдава и намира, че сте красива. Покажете радостта си от това, че се чувствате по-женствена с червени устни и плътно прилепнала официална рокля. Но не скривайте, че не винаги можете да поддържате този вид. Сутринта ще излезете без грим, но в това няма да има нищо страшно.
Учете детето да бъде майка на куклите. Чрез играта с кукли момиченцето ви може да научи много неща – например как да спре разправията между децата-кукли или как да закопчава копчетата на дрешките им. Можете да му покажете например защо кейкът в куклената кухня бухва повече, когато се замеси с бакпулвер. Така неусетно дъщеря ви ще стане майка на кукли, която обаче има и някои полезни житейски познания.
Не бъдете перфекционистка. Мъж, деца, професия, добър външен вид, чисто и подредено жилище – днес жените искат твърде много. Перфекционизмът заплашва нервната система на много майки. Дъщерите забелязват това. Затова откажете се от миенето на прозорци точно днес. Малко лежерност ще ви се отрази добре и ще предпази момичето ви от представата, че животът на жената е ужасно изтощителен.

Диана Недева
психолог

Какво става в ума?
"Аз съм момиче, ти си момче" – съзнанието за половата принадлежност се развива постепенно.
На 6 месеца. Детето забелязва някои разлики между мъжете и жените. При едно проучване последователно показват на бебе на тази възраст снимки на жена и на мъж. Едновременно с това пускат записан на магнетофон глас и установяват, че детето задържа погледа си по-дълго на онази снимка, при която тембърът на гласа съответства на пола на фотографираното лице.
На 1 ½–2 години. За първи път детето започва да избира играчки, съответстващи на пола му. Малките момиченца се интересуват предимно от кукли, а момчетата – от багери и автомобили.
На 2–3 години. Детето сочи себе си и казва: “Аз съм момиче (аз съм момче).” То ясно може да различава при възрастните жените от мъжете, въпреки че смята, че полът може и да се смени чрез смяна на облеклото.
На 3–4 години. Играта с типични за пола играчки се задълбочава все повече. Детето наблюдава внимателно хората около себе си и търси критерии за разграничаването на "женското" от "мъжкото". При това често се оформят твърде закостенели представи, например, че момичетата имат дълги коси, говорят много и помагат на майките в готвенето, а пък момчетата играят футбол, бият по-малките, не обичат розовия цвят...
На 5–6 години. Детето разбира, че е момче/момиче и ще остане такова (константност на пола). За игра то предпочита деца от същия пол. При това момчетата прекарват около ¾  от времето в големи групи с други момчета, а момичетата  предпочитат приятелството само с едно момиче.