Раждането е прекрасен момент от живота на бъдещата майка, който е съпроводен с редица промени в женския организъм. Процесът на възстановяване на родилката е не по-малко важен от грижата за бебето. Подходящите физически упражнения допринасят за връщането на майчиния организъм в нормален жизнен ритъм. Същевременно, докато се грижите за вашето бебе и правите гимнастика заедно, можете да постигнете правилна стойка и хубава фигура.

Защо е важна двигателната активност още от най-ранна възраст?

Когато спортуват, малките деца развиват всички органи и системи. Костите стават по-здрави, мускулната маса се увеличава. Нека не забравяме и създаването на условни рефлекси и двигателни навици. Като цяло активността оказва положително влияние и върху психиката на детето.

За малчугани от 0 до 7 месеца

На тази възраст бебето лежи най-вече по гръб. От самото раждане обаче то има нужда да лежи и по корем. От това положение детето се научава да държи главичката си изправена, а хаотичните и объркани движения с ръчичките и крачетата скоро ще се превърнат в осмислено пълзене.

За малчугани от 8 до 18 месеца

Това е възрастта, когато бебетата започват да се движат по-активно, като се обръщат свободно от корем по гръб и обратно. Стоят седнали, изправят се самички, вървят, подпирайки се на неподвижна опора. Тогава правят първите си самостоятелни крачки. Игрите заемат все по-голяма част от ежедневието. Те стават важен фактор за възпитанието и изграждането на двигателни навици и умения. За децата на тази възраст ние предоставяме терен за свободно пълзене, лазене, търкаляне, ходене, провиране, преодоляване на препятствия. Също така правим сензорна стимулация и предлагаме игри за комуникация между децата в групата.

За деца на възраст от 18 до 36 месеца

Тази възраст се характеризира с бързо усъвършенстване на двигателните функции и активността на детето, говора, психиката, разширяват се социалните му контакти и познавателните процеси. Игрите продължават да са важен фактор за възпитанието и изграждането на двигателни навици и умения. Заниманията в този етап са много разнообразни. Включват както физически упражнения, така и различни интелектуални занимания. Много подходящи са упражненията за профилактика на гръбначни изкривявания и плоскостъпие.

Какво се случва в групите за игра?

При нас децата трупат непосредствен сетивен и двигателен опит. Имат възможност да спортуват, да играят различни комуникативни и състезателни игри, както и да практикуват арт занимания. По този начин развиват рефлекторните си движения, трупат социален опит и придобиват полезни навици, свързани с ежедневието им. Предлагаме и различни упражнения като профилактика срещу гръбначни изкривявания и плоскостъпие. Не забравяйте, че движението е здраве!