Кожата на главата на 6-седмичния ми син е покрита с мазни жълтеникави миризливи люспи. Трябва ли да ги премахвам?
При сина ви е налице едно често срещано и напълно безобидно състояние. Люспите могат да се премахнат само ако миризмата им е силно изразена или кожата е напукана, което може да доведе до развитие на бактерии в нея.


Тъй като люспите са мазни, те трудно могат да се измият. Можете да ги отстраните с олио. Най-добре е в продължение на една седмица всекидневно да намазвате главата с малко бебешко олио. След 2–3 часа прокарвайте мека бебешка четка за коса неколкократно по главата, след което отстранявайте отлепилите се парченца с влажна кърпа.
Повтаряйте процедурата, щом отново люспите се появят. При упоритите случаи вместо олио се употребява салицилов вазелин след консултация с педиатър.


Поради тежко възпаление на средното ухо от една седмица лекувам с антибиотик 9-месечното ми дете. Трябва ли да се отложи предстоящата ваксинация?

Допреди няколко години децата, които не са напълно здрави, се изключваха от ваксинация. Днес се знае, че хремата или леката простуда не влияе на действието на ваксината. Имунизирането се отлага само при сериозно заболяване на детето или например при тежко възпаление на средното ухо, каквото е налице при вашето дете. Ваксинацията се прави няколко дни по-късно, когато под действието на антибиотика състоянието на детето очевидно се е подобрило. Причината за отлагането не е антибиотикът, а тежестта на заболяването, която налага използването му.

От лудуване с нови маратонки на петата на 3-годишната ми дъщеря се образува голям мехур. По-бързо ли ще заздравее, ако го продупча и оставя секретът да изтече?

Дали мехурът ще се отвори, или не, няма значение за заздравяването. Затова се препоръчва малките плюски да не се пипат, а големите да се продупчват само ако кожата над тях е силно опъната и болезнена. Най-добре е мехурът да се продупчи от лекар. Ако го правите, нужна е изключителна стерилност. Това означава да подържите иглата, с която ще продупчвате мехура, на пламък и след това да я изтриете със спирт. След изтичане на секрета покрийте мястото с анкерпласт, без да премахвате кожата на мехура. Тя осигурява допълнителна защита на засегнатото място.

Четиригодишният ми син най-много от всичко обича шоколад. Може ли прекаленото похапване на шоколад да причини захарна болест?
Не се плашете! От време на време детето може да си позволи да яде повече сладко, от това няма да получи диабет. Рискът обаче се увеличава, ако всекидневно се консумира прекалено много захар. Захарта обременява панкреаса, по-точно клетките му, които произвеждат хормона инсулин. Задачата на този хормон е да пренасочва захарта, която попада при храносмилането в кръвта, към тъканите. Количеството инсулин, с което разполага организмът, обаче е ограничено, тъй като произвеждащите го клетки в един момент се изтощават. Това става толкова по-рано, колкото повече захар се консумира. При нормален начин на живот това настъпва евентуално в напреднала възраст. При прекомерна консумация на сладко и кока-кола от ранна възраст може още при млади хора да се развие т.нар. диабет на възрастните. Застрашени са преди всичко деца и юноши с наднормено тегло по време на пубертета или след него.

Отговори:
Д-р Яна Станчева
педиатър